INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

egyesült királyság

franciaország

brexit

Flags of the United Kingdom and the European Union.Brexit concept.

Túl is vagyunk meg nem is a brexiten - a szakértő elmagyarázza

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint hivatalos lezárulta után sem tudhatjuk még magunk mögött a brexitet; több adminisztratív intézkedés nem lépett még hatályba, ráadásul az északír helyzet sem került nyugvópontra.

"Ha cinikusak akarunk lenni, ez egy soha véget nem érő folyamat" - fogalmazott a brexitről érdeklődésünkre Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense annak kapcsán, hogy még mindig nem "csengett le" az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, egyes intézkedések még hatályba sem léptek, és vannak elvarratlan szálak, ilyen például a szolgáltatásokról szóló megállapodás, vagy épp a királyság uniós irányból történő vámügyi és adminisztratív eljárásrendjének bevezetése.

Pedig határidő már volt, nem is egy.

"Eredetileg március, aztán június, de mindig kitolták a britek, nem vezetik be részben a koronavírus-válságra hivatkozva, hiszen a járvány nagyon keményen érintette az országot, és az ellátási láncok zavarai miatt - emlékezhetünk rá - egy ideig benzint is nehezen lehetett kapni ősszel" - emlékeztetett Gálik Zoltán.

Az északír helyzet is megoldatlan, de a háttértárgyalások nagyon intenzíven zajlanak, hiszen ott sem vezették be a szigorító intézkedéseket, sőt szeretnék a britek, ha az EU könnyítene.

Az Ír-szigeten közben már igen feszült a helyzet.

"Az unionisták, akik az Egyesült Királyságon belüli vámhatárnak a kialakítását, fenntartását nem látják célszerűnek, fenntarthatónak, kezdeményezik ennek a megállapodásnak a felülvizsgálatát, ami viszont azzal járhat, hogy esetleg az északír-ír határ átjárhatósága sérülhet, hiszen az EU egységes piacát védenünk kell" - foglalta össze a problémát.

A rendezendő kérdések harmadik "ága" a halászati témakör.

"Élesek az ellentétek, bár nagyon kevesen dolgoznak ezen a területen, így a GDP-nek csak nagyon kis százalékát állítja elő a halászat. Mégis ezeket a problémákat exponálják a politikusok, mert fel tudják használni mind francia, mind brit részről."

Az alapvető probléma, hogy halászati kvótákban kellene megállapodni, amelyeket a britek még négy évig biztosítanának az EU-nak, viszont a francia vád szerint a britek "nem adják ki azokat a kvótákat, amelyekben megállapodtunk korábban".

Bonyolítja a helyzetet, hogy

a kvóták egy részét épp európaiaknak adják át a britek, nem mellékesen az itt kifogott halat európai piacokon szeretnék értékesíteni,

így "nem lehet hátat fordítani egymásnak" - szögezte le Gálik Zoltán.

Nyitókép: egal/Getty Images

Kapcsolódó hang

Brexit, aktuális - Gálik Zoltán
 
Francia-brit krízis - Gálik Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018