eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
KAPRUN, AUSTRIA - FEBRUARY 05:  Visitors relax at Krefelder Huette mountain refuge under Kitzsteinhorn mountain at the Kaprun ski resort in the Austrian Alps on February 5, 2018 near Kaprun, Austria. Kaprun and nearby Zell am See are popular summer and winter tourist destinations.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Újra beindult itthon a nagy embervadászat

Némi korlátozással ugyan, de kinyitnak az osztrák sípályák, mellettük pedig a vendéglátóegységek. Oda viszont ember kell, meg is indult a napokban az intenzívebb toborzás.

Szigorú szabályok mellett, de lesz síszezon Ausztriában is. Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter kijelentette, a síparadicsomok biztos nem kerülnek zárlat alá. A sílifteknél nem lesznek kapacitáskorlátozások és kötelező távolságtartás, viszont a jegyvásárlásnál elkérik majd a védettségi igazolásokat.

Az új szabályozás alapján a szállodák, hütték is nyitva lesznek, az elmúlt napokban meg is szaporodtak a magyar vendéglátósokat Ausztriába toborzó hirdetések a jellemzően erre specializálódott Facebook csoportokban, valamint a toborzóirodákon keresztül is – írja a Pénzcentrum.

Hosszú éveken keresztül folyamatosan nőtt a külföldön élő magyarok száma, 2020-ban azonban csak 2,6 százalékos lett a növekedés, azaz szinte megállt. A magyarok körében a legnépszerűbb célország továbbra is Németország, itt 192 ezer magyar állampolgár él. A második helyen az Egyesült Királyság van, ahol 2020-ban már 114 ezer magyar élt, és Ausztriában is rekordot döntött a mutató, ott már minden 98. lakos magyar, akiknek egy része csak a téli szezonra ment ki, „hüttézni”, azaz a síelők számára létesített vendéglátóhelyeken dolgozni. Ők az utóbbi, covid előtti időkben a tavaszi-nyári szezonra jellemzően hazajöttek, és vagy pihentek, vagy lementek a Balatonra, felszolgálni, főzni, mosogatni, hogy aztán szeptembertől-októbertől kezdődjön elölről az egész.

Ezt a rendszert semmisítette meg egy csapásra a Covid, amikor bezártak a sípályák és haza kellett költözniük, elhelyezkedtek gyárakban, a kiskereskedelemben. A munkaerő-piaci szakemberek egy része arra számított, hogy aki megtalálta itthon a számítását, az már nem is tér vissza, de a fizetés nagysága még mindig vonzó lehet.

A kezdő fizetés 1250 euró a mosogató, kisegítő munkakörökben, és ha jól dolgozik az ember, akkor van emelés a próbaidő után. Egy pincér 1500-1900 eurót kap képességektől függően. A munka viszont kemény, és nagyon sok helyen emberhiány van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×