eur:
392.43
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója, az EP liberális frakciójának (ALDE) vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. március 27-én. A képviselők Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a társaságában a március 21-22-i EU-csúcs eredményeit vitatják meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Matteo Salvini nem foghatja perbe Guy Verhofstadtot

Az Európai Parlament nagy többséggel Guy Verhofstadt belga liberális képviselő mentelmi jogának fenntartása mellett szavazott, miután Matteo Salvini olasz politikus rágalmazás miatt eljárást kezdeményezett ellene egy olaszországi bíróságon – derült ki az uniós parlament plenáris ülésén ismertetett szavazási eredményekből.

2020. február 13-án Verhofstadt a Twitter-fiókján elégedettségét fejezte ki, amiért az olasz ügyészség vizsgálatot indított a Liga jobboldali olasz kormánypárt vezetője, Mattei Salvini ellen amiatt, hogy 2019-ben belügyminiszterként öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkező illegális bevándorlók partraszállását. Verhofstadt az üzenetében hozzátette: reméli, hogy Salvini ellen az "orosz olajipari kenőpénzeket érintő súlyos korrupció miatt" is vádat emelnek.

Az olasz büntető törvénykönyv szerint a kenőpénzre vonatkozó észrevételek nyilvánossá tételével Verhofstadt rágalmazást követett el az olasz parlament képviselőjével szemben, ezért az ügyben eljáró trentói bíróság 2021 márciusában kérte az Európai Parlamentnél a belga politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Az Európai Parlament képviselői többek között arra hivatkozva döntöttek Verhofstadt mentelmi jogának fenntartása mellett, hogy a képviselő bejegyzése a mandátuma ellátása során kifejtett véleménynek minősül, és közvetlen kapcsolatban áll az EP-ben végzett feladataival. Az uniós parlamenti képviselők továbbá úgy vélik, hogy a vitatott kijelentést Verhofstadt "a politikai vita tágabb összefüggésében" fogalmazta meg, amelynek tárgya a plenáris üléseken is többször felmerül, és számos sajtóorgánumban is megjelenik. Emellett a belga politikus számos esetben hasonló véleményt fogalmazott meg az interneten, a vizsgált Twitter-nyilatkozat előtt és után is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×