eur:
390.94
usd:
358.81
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Cindy Parks Pixabay

A kínai hadsereggel állhatnak kapcsolatban egy itthon is használt teszt fejlesztői

A Down-szindróma kiszűrésére nagy pontossága miatt használt teszt ügyében öt országban indultak vizsgálatok: a teszt nem invazív módon gyűjt genetikai mintát, amely az aggodalmak szerint esetleg a kínai hadsereghez juthat a fejlesztő cég kapcsolatai révén.

A teszt, amely magánegészségügyi intézményekben Magyarországon is elérhető, a sencseni BGI Group fejlesztése. A csoport azután került reflektorfénybe, hogy kiderült, a kínai hadsereggel közösen is végez kutatásokat. A tesztet a világ legalább 52 országában alkalmazzák a Down-szindróma és egyéb genetikai rendellenességek kiszűrésére, világszerte több mint 8,4 millió nő végeztette már el, írja a The Guardian.

Érzékeny adatokkal foglalkoznak

A kanadai adatvédelmi biztos szerint mindez fontos kérdéseket vetett fel rendkívül érzékeny adatokkal kapcsolatban, ezért vizsgálni kezdték az ügyet. Két európai szabályozó hatóság - Szlovéniában és Németországban - közölte, hogy az Európai Unió adatvédelmi szabályainak fényében vizsgálja a tesztet.

Németország, Ausztrália, Észtország és Kanada szabályozó hatóságai átláthatóságra szólították fel a BGI-t a genetikai adatok felhasználásával kapcsolatban, és kijelentették, hogy ha az adatokat külföldre is küldik, a BGI helyi szállítói felelősek az adatvédelem biztosításáért. Az európai adatvédelmi biztos is figyelemmel kíséri a helyzetet.

Mindez rávilágít arra, milyen problémákat jelenthet, ha külföldre küldenek genetikai adatokat.

Kapcsolat a hadsereggel

A Reuters júliusban tájékoztatott arról, hogy több tucat kutatás utal arra, miszerint a BGI a Népi Felszabadítási Hadsereg kórházaival fejlesztette ki a tesztet. A BGI a terhes nők genetikai adatait a populációk tulajdonságainak kutatására használja fel. A kínai hadsereggel más kutatási területeken is együttműködik. A BGI ugyanakkor elutasítja a vádat, hogy a kínai hadsereggel dolgozott volna a teszt fejlesztésén, azzal érvelve, hogy a hadsereg üzemeltette kórházakban kutatásokat végezni egészen mást jelent. Hozzátették, hogy egészségügyi szolgáltatók ezreivel dolgoznak, más, hasonló tesztek fejlesztői is dolgoznak a hadsereg kórházaival, és általánosságban véve nagyon sok cég dolgozik együtt világszerte az egyes államok hadseregeivel. Azt mondják, nagyon komolyan veszik az adatbiztonságot és a teszteknek mindössze öt százalékát végezték külföldi nőkön.

A Reuters nem talált bizonyítékot arra, hogy a BGI megsértette volna az adatvédelmi megállapodásokat vagy az előírásokat;

a vállalat beleegyezést kér az érintettektől, és öt év elteltével megsemmisíti a tengerentúli mintákat és adatokat.

"A tesztelési vagy kutatási folyamat során a BGI semmilyen szakaszban nem fér hozzá semmilyen azonosítható személyes adathoz" - közölték.

Génbankba kerülhetnek az adatok

A Kínán kívül élő nők által aláírt beleegyező nyilatkozatban kérnek engedélyt arra, hogy vérmintáikat és genetikai adataikat külföldre küldjék a BGI-nek, és kutatásra használják fel. A teszt weboldalán található adatvédelmi irányelvek szerint az adatok nemzetbiztonsági célokra is megoszthatók Kínában - bár a BGI azt állítja, hogy erre még soha nem kérték fel. Kanadában mindenesetre azt javasolják a nőknek, hogy inkább helyi teszteket végeztessenek átláthatóbban kezelt adatokat ígérő cégeknél.

Spanyol és szlovén laborokból beszámoltak arról, hogy egy-egy tesztelt várandós adatai Kínába kerültek,

de csak az érintett beleegyezését követően.

Ott a BGI kezelte Kínai Nemzeti Génbank állományát képzik, 540 másik mintával együtt. A BGI tájékoztatása szerint ezeket az anonimizált adatokat nem használják fel másra, mint tudományos kutatásra.

A BGI tesztjét értékesítő Eluthia GmbH németországi laboratórium közölte, hogy a hesseni adatvédelmi hatóság felfüggesztette a nők vérének és betegadatainak a BGI-nek történő átadását, amíg vizsgálja, hogy megsértették-e a szabályokat. A BGI a Reutersnek elmondta, hogy információkat szolgáltat az Eluthia és az illetékes kormányzati hatóságok számára annak bizonyítására, hogy betartja az adatvédelmi törvényeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos angol oldalán megjelent az a jelentés, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett az elmúlt hetekben megejtett, orosz-ukrán háború lezárását célzó egyeztetéseiről. Ebben amellett érvel a kormányfő, hogy az EU-nak új fejezetet kellene indítania, hogy megteremtse a feltételeket egy ideiglenes tűzszünethez és/vagy béketárgylások megkezdéséhez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×