eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottságnak az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnöke az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek a videokonferencia keretében tartott ülése utáni sajtóértekezleten Brüsszelben 2020. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Uniós biztos: szabadítsák fel az oltóanyagok szellemi tulajdonjogát ideiglenesen

Valdis Dombrovskis szerint senki sincs biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban. Az EU a külföldi vállalásokban példaértékűen teljesít – mondta Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő.

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) érintő tervet készített a koronavírus elleni oltóanyagok gyártásának és hozzáférhetőségének növelésére, és abban bízik, hogy ez hatékonyabb lehet, mint a szellemi tulajdonjogok alóli mentesség, amelynek érdekében a fejlődő országok helyezték nyomás alá a nyugati államokat - derül ki Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben elmondott felszólalásából.

Dombrovskis, az Európai Parlament plenáris ülésének a koronavírus-járvány globális kihívásai kezeléséről tartott vitán kijelentette:

a WTO-tagországoknak rögzíteniük kell, hogy a vakcinaagyártók nem tehetnek szert nyereségre.

Hangoztatta: az EU kész arra, hogy megvizsgálja, a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-egyezmény ideiglenes felfüggesztése milyen mértékben járul hozzá a vakcinák elérhetőségének növeléséhez.

Kiemelte: az Európai Bizottság szerint a koronavírus elleni oltóanyagok kereskedelme előmozdítására van szükség az exportszabályok könnyítése révén. Elengedhetetlennek nevezte továbbá a gyártási kapacitás növelését, illetve a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló egyezmény, az úgynevezett TRIPS-megállapodás rugalmassági rendszerének alkalmazását.

Kijelentette: a járvány legyőzéséhez tényleges intézkedésekkel alátámasztott globális szolidaritásra van szükség. A nemzetközi közösség első számú felelőssége annak biztosítása, hogy mindenki egyformán hozzáférjen a koronavírus elleni oltóanyagokhoz. Ehhez a gyártási kapacitás növelésére, vakcinákhoz való gyorsabb és széles körűbb hozzáférés biztosítására, illetve megfizethetőbb árak megszabására van szükség.

"Biztosítani kell, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok, és legkiszolgáltatottabb állampolgáraik is hozzáférjenek az oltóanyaghoz" – fogalmazott Valdis Dombrovskis.

Az uniós bizottság azt várja, hogy az oltóanyaggyártó országok konkrét vállalásokat tegyenek a rászoruló országok vakcinával történő ellátásának elősegítésére,

megelőzve ezzel a vírusvariánsok további terjedését, ezzel is elősegítve a kilábalást a pandémiából – mondta. Az Európai Unió készen áll, hogy tárgyalásokat folytasson a szellemi tulajdonjogok ideiglenes felfüggesztéséről, valamint tanulmányozza a fejlődő országok gyártókapacitása kiépítésének lehetőségét is – mondta.

"A hozzáférhető és megfizethető oltóanyag az egyetlen eszköz ahhoz, hogy legyőzzük a világjárványt.

Senki sincs biztonságban, amíg nincs mindenki biztonságban"

– tette hozzá az uniós biztos.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a vita nem valódi, az EP szereptévesztésben van, ugyanis a szellemi tulajdon alóli mentesség a WTO hatáskörébe tartozik. Megjegyezte, a TRIPS-megállapodás keretében jelenleg is létezik az egészségügyi kényszerengedélyezés lehetősége, amellyel több ország él.

Kijelentette, a szabadalom felfüggesztésétől nem növekszik a gyártási kapacitás, nem lesz mindenütt megfelelő technológia és a hozzá tartozó tudás.

"A racionalitás és a józanság megőrzése válságidőben erény. A globális cél az, hogy minél több ember minél hamarabb megkapja az oltást, éljen bárhol a világon" – fogalmazott.

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy

az Egyesült Államok ez idáig nem exportált koronavírus elleni vakcinát, és a gyártásukhoz szükséges nyersanyagokat sem.

Eközben az Európai Unió minden második, legyártott vakcináját kiviszi, annak ellenére, hogy még az Unión belül sincs elegendő oltóanyag. Az EU a külföldi vállalásokban példaértékűen teljesít – mondta. Véleménye szerint annak megválaszolására van szükség az Európai Bizottság részéről: miért nincs elegendő vakcina az európaiak védelmére, és ennek következtében miért szenved naponta milliós károkat az uniós gazdaság?

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×