eur:
395.31
usd:
372.04
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Jobbágy Veronika osztályvezető főorvos egy tbc-s beteg röntgenfelvételét értékeli 2011. március 21-én a Jósa András Oktató Kórház tüdőgondozójában, Nyíregyházán. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 24-én tartja a tuberkulózis (tbc) elleni küzdelem világnapját.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A koronavírus után ez a fertőző betegség okozza a legtöbb halálozást Európában

A mostani járvány megakasztotta az ellene való küzdelmet, kevesebb szűrővizsgálatot végeznek és kevesebb beteget kezelnek.

A tuberkulózis fontos közegészségügyi problémát jelent, Európában és Közép-Ázsiában a Covid-19 után a második legtöbb halálozást okozó fertőző betegségnek számít - állapította meg két regionális európai közegészségügyi szervezet.

2019-ben, abban az évben, amelynek adatai a legfrissebbek, a térségben 246 ezer tuberkulózisos megbetegedést regisztráltak, ez az előző évhez viszonyítva 13 ezerrel kevesebb volt.

A stockholmi központú Európai Betegségmegelőzési és -Ellenőrzési Központ (ECDC), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koppenhágai székhelyű európai hivatala szerint ebben a térségben fordult elő a globális tuberkulózisos esetek 2,5 százaléka.

A WHO adatai szerint 2019-ben 20 ezer ember halálát okozta a tuberkulózis a térségben.

A koronavírus okozta pandémia megakasztotta a tuberkulózis elleni küzdelmet, kevesebb szűrővizsgálatot végeznek és kevesebb beteget kezelnek.

Az ECDC és a WHO szakértői szerint aggodalomra ad okot, hogy a kevesebb szűrés miatt a tuberkulózisban szenvedő, de nem diagnosztizált betegek nem kapnak kezelést és másokat is megfertőzhetnek.

Az is aggasztó, hogy egyre több olyan eset fordul elő, amikor a tuberkulózis kórokozói rezisztensek a hagyományos gyógyszerekre, ami megnehezíti a betegek kezelését.

Hans Kluge, a WHO regionális vezetője hangsúlyozta annak valós veszélyét, hogy a nő a gyógyszerrezisztencia kockázata, s mint mondta, ezt mindenképpen el kellene kerülni.

A WHO európai régiójába 53 ország tartozik Izlandtól Üzbegisztánig, Oroszországot, valamint Törökországot is beleértve.

A régió becsült tuberkulózisos eseteinek több mint 80 százaléka Kelet- és Közép-Európában és Ázsia középső térségében fordul elő.

Oroszországban 73 ezer, Ukrajnában 34 ezer, Üzbegisztánban 22 ezer, Romániában, Törökországban és Kazahsztánban pedig 13-13 ezer esetet jegyeztek fel a jelentés szerint.

A jelentést a szerdai tuberkulózis világnap előtt tették közzé.

A WHO 1982-ben nyilvánította a tuberkulózis (gümőkór, tbc, tüdőbaj) világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×