eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: részlet a faliszőnyegből (forrás: Twitter/Nick Bryant)

Már nem az ENSZ BT tagjait figyelmeztetik a háború borzalmaira a Guernica alakjai

Visszakerült eredeti tulajdonosához, ifjabb Nelson Rockefellerhez a Picasso Guernicája alapján szőtt faliszőnyeg, amely 1984 óta emlékeztetett a háború borzalmaira az ENSZ Biztonsági Tanácsának falán.

Pablo Picasso híres festményének gobelinváltozatát Nelson Rockefeller 1955-ben rendelte meg a francia Jacqueline de La Baume-Dürrbach műtermétől. A Guernicát, amely a spanyolországi város 1937. április 26-i náci német és olasz fasiszta bombázását idézi fel, sokan tartják minden idők legerősebb háborúellenes festményének. Az eredeti festmény a madridi Museo Reina Sofia gyűjteményében látható.

A Biztonsági Tanács ülésein résztvevő államfők, kormányfők, nagykövetek és diplomaták az ülésterembe tartva nap mint nap elhaladtak a remekmű alapján készült faliszőnyeg mellett az utóbbi 37 évben.

Az ENSZ nem közölte, hogy a Rockefeller család miért kérte vissza a hosszú időre kölcsönadott faliszőnyeget, de csütörtökön már nem lógott ott a falon az alkotás.

Az ENSZ-székházának 2009-es renoválása alatt a gobelint egyszer már visszaadták a Rockefeller alapítványnak megőrzésre, de 2013-ban, amikor a felújítás befejeződött, visszakerült a falra. Az ENSZ művészeti bizottsága megvizsgálja, milyen alkotás kerüljön a Guernica helyére - mondta el Maria Luiza Viotti, az ENSZ főtitkárának kabinetfőnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×