eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Megvan a követségi dolgozók rejtélyes rosszullétének első hivatalos magyarázata

Havannai szindrómának nevezték el azt a tünetcsoportot, amelyet amerikai és kanadai, Kubában szolgáló diplomaták produkáltak, eddig nem ismert okból.

Az amerikai tudományos akadémia jelentése szerint „irányított”, pulzáló rádiósugarak okozhatták a diplomaták tüneteit – írta a The Guardian cikke alapján a hvg.hu.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségén 2015 végén és 2016-ban több alkalmazott megbetegedett, halláskárosodást szenvedtek. Akkor azt közölték, hogy miután az orvosok többféle szimptómát regisztráltak, a bajok forrása is többféle lehet. A tünetek jelentkezésének kezdete óta 2016-ra már több munkatárs tért haza a havannai nagykövetségről "egészségügyi okok" miatt. Az ügyben több diplomata felesége is érintett volt. A tünetek egészen sokfélék voltak, köztül például beszédproblémák és orrvérzés is. Kicsivel később Kanada is közölte, hogy halláskárosodást szenvedett Havannában az egyik diplomatájuk. Azt közölték, hogy akusztikus támadások történhettek, olyan frekvenciát kibocsátó szerkezeteket helyezhettek el a diplomaták lakásában, ami súlyos halláskárosodást okoz.

Donald Trump a kubai kormányt tette felelőssé az esetekért és 2017-ben az incidensek következtében két kubai diplomatát ki is zártak Washingtonból, valamint visszahívták a Havannában dolgozókat és családtagjaikat.

Idén októberben Mike Pompeo, az amerikai külügyminiszter jelentette be, hogy „jelentős amerikai kormányzati forrásokat” fordítanak arra, hogy kutassák a szindrómát és annak okait.

Bár a kutatók azt nem tudták pontosan meghatározni, honnan is eredhet a tüneteket és a szindrómát okozó energia, arra kitértek, hogy „nyugati és szovjet tanulmányok is évtizedekre visszamenőleg megerősítik, hogy milyen körülmények okozzák a lehetséges mechanizmusokat.”

Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár további vizsgálatokra lenne szükség, nem zárhatják ki, hogy újfajta eszközökkel okozzanak kárt egymásnak a politikai zereplők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×