eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Twitter/Centcom

Újabb feszültségkeltő eset, Irán lecsapott egy tartályhajóra

Az iráni haditengerészet rövid időre lefoglalt, majd elengedett egy libériai felségjelű olajszállító hajót a Hormuzi-szoros közelében - jelentette be az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom).

A Centcom által közzé tett videofelvételeken az iráni különleges egységek helikopterről, kötélen ereszkednek a hajó fedélzetére, amely legutóbb az Egyesült Arab Emírségek keleti partjainál lévő Hór Fakkán vizeinél bukkant fel.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai katonai tisztségviselő az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy az iráni haditengerészet szerdán mintegy öt órán át tartotta fogva a hajót - amely ezalatt nem adott le segélyhívást -, majd ezután elengedte.

  • A videofelvételen látható helikopterek vélhetően Sikorsky SH-3 típusúak, ezt egyedül a síita állam haditengerészete használja.
  • Ugyancsak ők az egyetlenek, akik műveleteket hajtanak végre az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros keleti részén.
  • A bejelentést Teherán és az iráni állami média nem erősítette meg, az Egyesült Arab Emírségek részéről pedig nem kommentálták.

Irán és az Egyesült Államok között azóta fokozódott ismét a több évtizede fennálló feszültség, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut. Tovább romlott a viszonyuk idén januárban, miután egy amerikai légicsapás végzett Kászem Szulejmáni tábornokkal, az iráni Forradalmi Gárda befolyásos külföldi műveleti főnökével, néhány napra rá pedig Irán rakétacsapásokat mért az amerikaiak iraki támaszpontjaira.

A feszültség veszélyezteti a hajózás biztonságát a Perzsa(Arab)-öbölben és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. A Forradalmi Gárda tavaly júliusban egy brit lobogó alatt közlekedő hajót is lefoglalt, a Stena Impero nevű tanker azóta is iráni kézen van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×