INFORÁDIÓ
2022. január 26. szerda
Paula, Vanda

hadsereg

fegyverkezési verseny

hiperszonikus fegyver

vadászgép

usa

boeing

Szintet lép a fegyverkezési verseny

Szintet lép a fegyverkezési verseny

Infostart / MTI

Első körben 8 új, hiperszonikus fegyverrendszerek hordozására alkalmas F-15EX típusú vadászgépet rendelt a Pentagon a Boeingtől 1,2 milliárd dollár értékben. A tervek szerint erre a típusra cserélnék le hosszabb távon az F-15-ösöket.

Hiperszonikus fegyverek hordozására alkalmas vadászgépeket rendelt meg az amerikai védelmi minisztérium: a nyolc új gép várhatóan 1,2 milliárd dollárba kerül a vállalat tájékoztatása szerint. A hamarosan elkészülő repülők a korábbi modellekénél több fegyver hordozására képesek amellett, hogy alkalmasak lesznek a mintegy hét méter hosszú és 3,2 tonnányi súlyú hiperszonikus fegyver indítására is.

Egy, az amerikai légierő honlapjára kitett közlemény szerint az első nyolc, ilyen típusú vadászgép a floridai Eglin légitámaszponton állomásozik majd, ahol kísérletekben vesznek részt. A tervek szerint az első két gépet 2021 második felében gyártják le, többi hatot 2023-ban. Ezek a gépek fogják majd leváltani a korábbi, F-15C/D típusokat az amerikai légierőnél.

A Boeing közleménye kitér arra is, hogy megállapodás született arról is, hogy egy határidő nélküli, 23 milliárd dollár értékű szerződés keretében meg nem határozott mennyiségben fognak repülőgépeket leszállítani az említett típusból. A tervek 144 vadászgép legyártását helyezik kilátásba az MTI szerint.

A National Interest című, konzervatív amerikai külpolitikai folyóirat azt írta, hogy az új típusú vadászgép a többi korszerűbb géptől, beleértve az F-35-t is, abban különbözik, hogy sebessége meghaladhatja a háromszoros hangsebességet, a 3 Mach-ot. Ez lehetővé teszi azt, hogy kezdeti gyorsulást teremtsen a hiperszonikus fegyver indításához.

Az egyik legkorszerűbb vadászgép, az F-35 azért nem alkalmas hiperszonikus fegyver hordozására, mert egyrészt sebessége kétszer kisebb a létrehozandó típusnál, másrészt pedig az említett méretű fegyver nem férne el fegyverhordozón.

Nyitókép: Boeing.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018