eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Rendőrök a dél-angliai Reading városában az éjszaka folyamán elkövetett késelés helyszínén 2020. június 21-én. A támnadásban három ember életét vesztette, hárman súlyosan megsebesültek, a 25 éves elkövetőt őrizetbe vették.
Nyitókép: Alastair Grant

Readingi késes horror: egy éve figyelgette a támadót a brit titkosszolgálat

A brit kormány „legközelebb nem fog habozni” a terrortámadás gyanúja esetén - közölte azután, hogy kiderült, a hétvégi hármas késelő már rég a titkosszolgálat látókörében volt.

Az angliai Reading város egyik iskolájánál több száz volt diák gyűlt össze a terrortámadásban meggyilkolt James Furlongra emlékezve. A 36 éves történelem- és közigazgatás-tanárt szombaton gyilkolta meg egy menekültstátuszt kapott 25 éves líbiai férfi a város egyik parkjában.

Furlong volt az első áldozat, akit még aznap megneveztek. Hétfőn említették név szerint a második áldozatot, a tanár közeli barátját, a Nagy-Britanniában élő amerikai Joe Ritchie-Bennettet. A 39 éves, egy holland gyógyszercégnél dolgozó férfi 15 éve tartózkodott a szigetországban. Ők és egy harmadik társuk éppen iszogattak és piknikeztek, amikor rájuk támadt a 25 éves Hariri Szaadallah.

A pinknews című, LMBTQ-tematikájú portál szerint a két megnevezett áldozat „büszke meleg férfi volt, akik egyenlőséget akartak mindenkinek”. A gyilkosságok azután történtek, hogy a helyszínen oszladozni kezdett a korábban a fekete egyenjogúságért tüntető tömeg.

A brit kormány hétfőn közölte,

„nem fog habozni” lépéseket tenni a további támadások megakadályozásáért.

Szaadallahot nem messze a tetthelytől fogták el, és először gyilkosság, majd terrorcselekmény miatt vádat emeltek ellene.

A korábban kisebb bűncselekmény miatt elítélt fiatalemberről már egy éve tudott a brit belföldi titkosszolgálat, az MI5.

Reading, 2020. június 22.
Virágokat helyez el egy gyászoló az angliai Wokingham egyik iskolája előtt 2020. június 22-én. James Furlong, az iskola egyik tanára életét veszítette a readingsi Forbury Gardens nevű parkban, amikor egy 25 éves férfi késsel megtámadta június 20-án. A támadásban még két ember meghalt, hárman súlyosan megsebesültek. A gyilkossággal gyanúsítottat férfit őrizetbe vették.
MTI/AP/PA/Steve Parsons
Virágokat helyez el egy gyászoló az angliai Wokingham egyik iskolája előtt 2020. június 22-én. James Furlong, az iskola egyik tanára életét veszítette a readingsi Forbury Gardens nevű parkban, amikor egy 25 éves férfi késsel megtámadta. MTI/AP/PA/Steve Parsons

Szemtanúk szerint

a támadó „érthetetlen szavakat kiabálva szurkálni kezdte” a földön ülő embereket.

A kiérkező rendőrök rávették magukat és a földre terítették, majd megbilincselték. A támadásban három további ember megsebesült, egyikük kórházban maradt, de stabil az állapota.

Boris Johnson miniszterelnöknek neki is szegezték a kérdést: mit gondol, hogyan kezelték a gyanúsított ügyét? Helyette szóvivője válaszolt, aki azt mondta: „az a nehéz az ügyben, hogy friss, folyik a nyomozás, amelynek során letartóztattak egy gyanúsítottat. Csak a miniszterelnök tegnapi szavait tudom megismételni, hogy felháborít bennünket, ami történt, és részvéttel gondolunk az áldozatokra és szeretteikre... a kormányfő tiszteleg a bátor fellépő rendőrök előtt és folyamatosan kap híreket biztonsági illetékesektől”.

A szóvivő emellett kiemelte, hogy a februári késelések után szinte azonnal leállították a jó magaviseletű, de terrorral összefüggésben elítéltek idő előtti szabadon engedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×