eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mobiltelefont tart egy ápolónő az egyik koronavírussal fertőzött beteg füléhez, aki lányával beszél a kaliforniai La Mesában lévő Sharp Grossmont Kórházban 2020. április 22-én. Az Egyesült Államokban 849 092 fertőzöttje és 47681 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak a legfrissebb adatok szerint.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Ötvenezer fölött az elhunytak száma az Egyesült Államokban

Az elnök aláírta a 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot, és már 80 millió család kapott "ingyenpénzt". Már levélben is küldenek PCR-tesztet a lakosságnak.

A Worldometers legutóbbi napi adatai szerint 925 232 fertőzöttet tartanak nyilván az Egyesült Államokban, miközben 52 193 haláleset történt, és 110, 432 ember gyógyult ki az új típusú koronavírus okozta betegségből.

Az ország kezd munkába állni, de a társadalmi elkülönülés és a szájmaszk önkéntes viselete továbbra is fontos - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a járványra vonatkozó intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos sajtókonferenciáján a Fehér Házban pénteken este.

Az elnök fontosnak tartotta az elővigyázatosságot és a higiéniai szabályok szigorú betartását.

Trump elmondta, hogy pénteken délután aláírta és ezzel törvényerőre emelte a kongresszus által elfogadott 484 milliárd dolláros gazdasági élénkítő csomagot. Azt emelte ki, hogy a csomagban elkülönítettek 30 milliárd dollárt a kis hitelintézetek és azok számára, amelyek "kisebbségi vagy nagyon rossz helyzetben lévő közösségeket szolgálnak ki". Ezzel az afroamerikai és a spanyolajkú kisvállalkozókat megsegítő hitelintézetekre utalt.

Bejelentette, hogy mivel a lélegeztetőgépekből az Egyesült Államoknak immár többlete van, ezért más országokat is segít. "A szövetségi kormánynak 10 ezer lélegeztetőgép áll a rendelkezésére, de ha akarjuk, még ennél is több lehet" - mondta. Hozzátette, hogy Washington most segíteni fog Mexikónak, Hondurasnak, Indonéziának, Franciaországnak, Spanyolországnak és Olaszországnak is.

A konferencián Mike Pence alelnök a vírustesztek fontosságát emelte ki. Mint mondta: egy hónappal ezelőtt 80 ezer amerikain végezték el a koronavírus-tesztet, de péntek reggelig már mintegy 5,1 millió amerikait teszteltek.

Stephen Hahn, az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) vezetője bejelentette: a hivatal pénteken megadta az engedélyt az első, otthon végezhető tesztek használatára.

A tesztet levélben küldik el a páciensnek, aki otthon egy vattapálcikával kenetet vesz, ezt levélben postázza az orvosnak, akitől majd megkapja az eredményt.

Újságírói kérdésre válaszolva Hahn elmondta: antitest-tesztekből már négyféle van forgalomban, és további teszttípusok forgalmazása várható. Az antitest-tesztekkel azt lehet kimutatni, hogy a szervezetben van-e a vírussal szembeni antitest, azaz ellenanyag, vagyis az illető átesett-e koronavírus-fertőzésen.

Mike Pence alelnök, aki a szokásoktól eltérően a rövid, alig egyórás sajtókonferenciát zárta, a járvány elleni küzdelem terén elért "különleges és gyors előrehaladást" dicsérte. "Ez egy csapat, egy küldetés" - mondta. Kiemelte a New York államban, New Jerseyben és Missouriban a járvány visszaszorításában elért eredményeket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×