eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Johannes Hahn az új EU-s költségvetésről: új egyensúly jöhet

Mivel senki sem ért egyet vele, előremutató vita alapja lehet Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének az unió következő, 2021 után érvényes hétéves költségvetéséről pénteken nyilvánosságra került javaslata - jelentette ki Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

A biztos a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését követően nyilatkozott, amelyen a miniszterek a tagországok állam-, illetve kormányfőinek az uniós költségvetésről szóló, csütörtökre tervezett csúcsértekezletét készítették elő.

Hahn kiemelte, hogy az Európai Bizottság, valamint az előző soros EU-elnök Finnország korábbai javaslatainak kompromisszumaként létrejött javaslat pozitívuma, hogy

  • a keretköltségvetés összegét mindkettőhöz képest megemeli.
  • Véleménye szerint jobb egyensúlyt teremt az unió számára fontos új és a hagyományos politikák között.
  • Egyebek mellett felzárkóztatja az éghajlatvédelmi átmeneti alapok költségvetését, a kohéziós kifizetéseket pedig a legkevésbé fejlett régiók javára igazítja ki.
  • Ezzel szemben negatívnak tekintette a digitális beruházásokra szánt összegek csökkentését.

Azt hangsúlyozta, hogy az EU számára a többéves költségvetésről szóló döntés késedelme lenne "a legrosszabb forgatókönyv". "Nagyon fogy az idő" - figyelmeztetett

Hahn felszólította az unió tagállamait, hogy döntsenek felelősen és legyenek készen a kompromisszumra. Ideje szakítani azzal a hagyománnyal, hogy az EU keretköltségvetésének elfogadásához két csúcstalálkozóra van szükség. Bármi lehetséges, ha van mögötte politikai akarat - tette hozzá.

Andreja Metelko-Zgombic, az unió soros elnökségét betöltő Horvátország uniós ügyekért felelős államtitkára rövid sajtótájékoztatóján azt mondta, az uniós költségvetésről szóló döntés az Európai Unió jövőjéről szól.

Szavai szerint elérkezett az idő, hogy az uniós tagországok döntést hozzanak az EU jövőbeli költségvetéséről. A döntéshozóknak teljes mértékben tudatában kell lenniük, hogy döntéseik alapjaiban határozzák meg az EU prioritásai finanszírozásának menetét az elkövetkező években. Fontos hatással lesznek az unió lakosaira és minden régiójára - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×