eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Eső áztatja az egyik pályát az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont adó Melbourne Park teniszközpontban 2020. január 15-én. A bajnokságot idén január 20. és február 2. között rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA-AAP/Scott Barbour

Drámai fordulat az időjárásban, rég örültek így az ausztrálok

Megérkezett a várva várt eső a bozóttüzektől legjobban sújtott államába, Új-Dél-Walesbe csütörtökön, és a hétvégéig további esőzések várhatók. A helyiek öröme azonban nem felhőtlen.

Az eső pillanatok jelentik a legnagyobb segítséget a tűzoltóknak: az eső egyfelől lehűti a levegőt, másfelől oltja a tüzeket. A keleti partvidéken - a korábbi 200-230 tűzgócból - már csak 30 helyen ég a növényzet.

Ott, ahonnan a tűz már elvonult, máris utat talált magának az élet. A képek tanulsága szerint friss hajtások borítják a megperzselt fák törzsét.

Friss hajtások egy bozóttűzben megégett fán, az új-dél-walesi Kulnurában 2020. január 15-én.
MTI/AAP/Joel Carrett
Friss hajtások egy bozóttűzben megégett fán, az új-dél-walesi Kulnurában 2020. január 15-én. MTI/AAP/Joel Carrett

Melbourne-ben már szerdán is esett, megtisztította a nagyváros levegőjét a szmogtól. Az eső miatt szüneteltetni kellett az ausztrál teniszbajnokság mérkőzéseit - írja az euronews.com.

A mostani csapadék ugyan nem olt el minden tüzet, de hozzájárul az oltáshoz.

Jelentős, a bozóttüzeket gerjesztő szárazságra enyhülést hozó esőre az előrejelzések szerint márciusban lehet számítani.

Ausztráliában gyakoriak a nyári bozóttüzek, de idén katasztrofális mértékűvé váltak. Mindeddig 29 halálos áldozatot követelt a tűz, országszerte több mint 2500 otthon lett a lángok martaléka és mintegy egymilliárd nagyobb állat pusztult el.

A lángok 10 millió hektáron - Portugália méretű területen - emésztettek fel mindent. Tucatnyi embert helyeztek vád alá szándékos gyújtogatás miatt, de a tragédia legfőbb oka a szakemberek szerint a klímaváltozás miatt átalakult időjárás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×