eur:
394.5
usd:
365.27
bux:
65461.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A teheráni brit nagykövetség előtt tüntető irániak brit és izraeli zászlót égetnek 2020. január 12-én. Az előző nap az iráni hatóságok rövid időre előállították Robert Macaire brit nagykövetet azzal a váddal, hogy részt vett egy kormányellenes tüntetésen. Macaire szerint az Irán által lelőtt ukrán repülőgép áldozatairól szóló megemlékezésen vett részt, amelyről távozott, mielőtt az kormány elleni tiltakozássá alakult át.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Éles lőszerrel lőhettek az iráni főváros tüntetőire

Az egyik felvételen vértócsa látható, amint egy nő után vértócsa marad, mások zihálva, köhögve menekülnek. Az iráni állami média csöndben maradt.

Az iráni rendőrség és a biztonsági erők könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek vasárnap éjjel a tüntetők ellen a teheráni Szabadság (Azadi) téren, hogy feloszlassák az ukrán utasszállító repülőgép lelövésének hatósági kezelése, kezdeti tagadása miatt tartott tiltakozó megmozdulást - derült ki a hétfőn online közölt videofelvételekből.

Az iráni állami média nem számolt be a tüntetésről,

viszont Hoszein Rahimi teheráni rendőrparancsnok az állami műsorszolgáltató honlapján megjelent hétfői közleményében tagadta, hogy a rendőrség a tüntetőkre lőtt volna. "A rendőrség egyáltalán nem lőtt a tüntetéseken, mert arra kapott parancsot, hogy tanúsítson önmérsékletet" - írta a rendőrfőnök.

Az Emberi Jogok Iránban Központ (Center for Human Rights in Iran) nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezethez elküldött, az AP amerikai hírügynökség által hitelesített felvételeken tüntetők menekülését lehet látni, miközben könnygázgránátok csapódtak be mellettük. A felvételek az iráni közösségi médiában jelentek meg. Az emberek köhögve és könnyezve igyekeztek menekülni a gránátok keltette füst elől.

Egy videofelvétel szerint

egy nőt szállítottak el, a földön vértócsa látható. A mellette állók szerint éles lőszerrel találták el a lábán.

A felvételeken több sebesültet is lehet látni, akiket társaik visznek el a helyszínről. Más felvételeken is véres járdákat lehetett látni.

Hadi Ghaemi, a központ igazgatója kijelentette: az irániaknak meg kell engedni, hogy "biztonságban gyászoljanak és követeljék a felelősségre vonást". "Nem lenne szabad életüket kockáztatniuk azért, hogy a békés gyülekezés alkotmányos jogát gyakorolhassák" - tette hozzá.

Az irániak azért vonultak az utcára, mert felháborodást okozott az ukrán utasszállító lelövése, valamint az, ahogyan a tragédiát követően magas rangú vezetők eleinte tagadták, illetve megtévesztő magyarázatot igyekeztek adni a történtekre. A tiltakozók egyben gyászolták a katasztrófa halálos áldozatait, akik között sok, külföldön tanuló fiatal volt.

Egy, magát Szaidnak mondó nyilatkozó azt mondta, az állami média politikai okokból titkolta el a szerencsétlenség okát. A későbbi fejlemények változtattak a helyzeten, és ezért a hatalom kénytelen volt beismerni az igazságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×