eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Kormányellenes tüntetők követelik a kormány távozását Algírban 2019. november 1-jén. Algériában december 12-én tartanak elnökválasztást.
Nyitókép: MTI/AP/Toufik Doudou

Aggódva figyeli Európa az arab országokban zajló megmozdulásokat

Jelenleg is tart a 2011-ben kirobbant arab tavasz, nem oldódtak meg azok a problémák, amelyek akkor utcára vitték a tömegeket - vélekedett az InfoRádióban Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Ezt jelzi szerinte, hogy 22 arab országból 12-ben zajlanak jelenleg kormányellenes tüntetések.

Olyan gazdasági és szociális jellegű problémákról van szó, mint a városiasodás, a népesedés, a fiatalok munkanélkülisége, továbbá politikai jellegű gondok is vannak, hiszen a tüntetők gyakorlatilag szembefordulnak a jelenlegi politikai vezetéssel - mondta az InfoRádióban Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külsős szakértője.

A jelenlegi tüntetések sajátossága az, hogy

a tiltakozók gyakorlatilag félreteszik az etnikai és a vallási megosztottságot - például Libanonban vagy Irakban -, és alapvetően a nemzeti identitás alapján állnak ki a fennálló rendszerrel szemben

- fogalmazott a szakértő. Algériában az év eleje óta tartanak a megmozdulások, Szudánban is hasonló folyamatok szemtanúi lehetünk, de leglátványosabban Libanonban és Irakban zajlanak jelenleg a tüntetések. Egyiptomban is voltak az ősz folyamán demonstrációk, ezek mára alábbhagytak, és Iránban is komoly tiltakozások voltak az elmúlt napokban.

Csicsmann László szerint Európa alapvetően a biztonság szemüvegén át figyeli a történéseket, és a legnagyobb félelme az, hogy megismétlődnek a 2011 utáni események.

"Európa mára leszámolt azzal a mítosszal, hogy demokratizálódás zajlana a térségben, fő szempontja a migráció és a terrorizmus megelőzése."

A földrajzi közelség miatt főként Algériára, valamint a libanoni eseményekre összpontosítanak Európában. A kontinensnek a stabilitás az érdeke, de nem nagyon reagált az elmúlt hetek tüntetéseire, és érdemben nem is tudja befolyásolni ezeket az eseményeket - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×