INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

arab tavasz

algéria

európa

Kormányellenes tüntetők követelik a kormány távozását Algírban 2019. november 1-jén. Algériában december 12-én tartanak elnökválasztást.

Aggódva figyeli Európa az arab országokban zajló megmozdulásokat

Jelenleg is tart a 2011-ben kirobbant arab tavasz, nem oldódtak meg azok a problémák, amelyek akkor utcára vitték a tömegeket - vélekedett az InfoRádióban Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Ezt jelzi szerinte, hogy 22 arab országból 12-ben zajlanak jelenleg kormányellenes tüntetések.

Olyan gazdasági és szociális jellegű problémákról van szó, mint a városiasodás, a népesedés, a fiatalok munkanélkülisége, továbbá politikai jellegű gondok is vannak, hiszen a tüntetők gyakorlatilag szembefordulnak a jelenlegi politikai vezetéssel - mondta az InfoRádióban Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külsős szakértője.

A jelenlegi tüntetések sajátossága az, hogy

a tiltakozók gyakorlatilag félreteszik az etnikai és a vallási megosztottságot - például Libanonban vagy Irakban -, és alapvetően a nemzeti identitás alapján állnak ki a fennálló rendszerrel szemben

- fogalmazott a szakértő. Algériában az év eleje óta tartanak a megmozdulások, Szudánban is hasonló folyamatok szemtanúi lehetünk, de leglátványosabban Libanonban és Irakban zajlanak jelenleg a tüntetések. Egyiptomban is voltak az ősz folyamán demonstrációk, ezek mára alábbhagytak, és Iránban is komoly tiltakozások voltak az elmúlt napokban.

Csicsmann László szerint Európa alapvetően a biztonság szemüvegén át figyeli a történéseket, és a legnagyobb félelme az, hogy megismétlődnek a 2011 utáni események.

"Európa mára leszámolt azzal a mítosszal, hogy demokratizálódás zajlana a térségben, fő szempontja a migráció és a terrorizmus megelőzése."

A földrajzi közelség miatt főként Algériára, valamint a libanoni eseményekre összpontosítanak Európában. A kontinensnek a stabilitás az érdeke, de nem nagyon reagált az elmúlt hetek tüntetéseire, és érdemben nem is tudja befolyásolni ezeket az eseményeket - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Nyitókép: MTI/AP/Toufik Doudou

Kapcsolódó hang

Most is tart az Arab tavasz
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018