eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy-Britannia zászlói a brit parlament előtt Londonban 2019. október 28-án. A brit parlament alsóháza ezen a napon megvitatja az előrehozott választásokról szóló indítványt, és várhatóan szavaz is róla.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Brexit - Megszavazta a brit alsóház az előrehozott parlamenti választás kiírását

A döntés értelmében december 12-re írják ki az előrehozott választásokat Nagy-Britanniában. Az alsóház hétórás vita után, harmadik olvasatban 438-20 arányban hagyta jóvá a javaslatot. Ez a szavazatarány arra vall, hogy számos ellenzéki képviselő tartózkodott.

Közvetlenül a végszavazás előtt a képviselők elutasították a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt módosító javaslatát, amelyben december 9-i választási időpont szerepelt.

Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök előzőleg háromszor próbálkozott az előrehozott választás kiírásának alsóházi elfogadtatásával parlamenti határozat formájában, mindháromszor sikertelenül. Ehhez az alsóházi képviselők kétharmadának jóváhagyása lett volna szükséges, de ez egyszer sem volt meg.

Kedden a kormány törvénytervezet formájában terjesztette ismét a ház elé az indítványt, és ehhez egyszerű többség is elég volt. A szavazás előtt már felkiáltással elfogadták az alsóház képviselői az előrehozott választás kiírását kezdeményező kormányzati indítványt.

A Munkáspárt - amelynek szavazataira szükség volt a választás kiírásához - eddig elzárkózott az indítvány támogatásától, azzal az elsődleges érvvel, hogy a választás előtt ki kell zárni a brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen megszűnését.

Jeremy Corbyn, a Labour vezetője azonban kedden bejelentette: mivel az Európai Unió előző nap beleegyezett a brexit elhalasztásába, megszűnt a rendezetlen kilépés lehetősége, és így teljesült a Munkáspárt által szabott feltétel.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×