eur:
394.92
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Új hurok szorul a Viber és a Skype nyaka körül is

Eltántoríthatja az európai piactól a Vibert, a Skype-ot, a ­WhatsAppot és társaikat az az uniós irányelv-módosítás, amely szigorúbb fogyasztóvédelmi követelményeket fektet le az ilyen cégek számára.

Ezek a cégek a jövőben nemcsak informatikai, hanem távközlési vállalatoknak is minősülnének, amivel már nem tudnák kikerülni a távközlési szabályozást. Pedig az üzleti modelljük épp így lehetett sikeres, és így válhattak a vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatások erős versenytársaivá.

Ilyen, úgynevezett Over The Top (OTT) szolgáltatás a WhatsApp, a Viber, a ­FaceTime, a ­Skype vagy a Telegram, vagy éppen a gépek közötti kommunikációs kapcsolatokat biztosító szoftverek is – mondta Sólyom Iván, a Lakatos, Köves és Társai ügyvédi iroda távközlési jogásza a Magyar Nemzetnek.

Az általában a belföldi távközlési szolgáltatókat terhelő, terjedelmes, az egyéni előfizetőket védő előírások helyett az OTT-szolgáltatók néhány soros, bármikor nyom nélkül módosítható megállapodást használnak. Panaszkezeléssel jellemzően nem foglalkoznak, megyénkénti ügyfélszolgálatot nem üzemeltetnek, a bevételeiket pedig reklámok közvetítésével is kiegészíthetik. Mindezek miatt jelentős piaci előnyre tettek szerint az OTT-szolgáltatók az uniós szolgáltatókkal szemben.

Lépett az EU

Az Európai Parlament és az Európai Tanács irányelve, az Európai elektronikus hírközlési kódex friss módosítása alapján azonban kiterjesztik az elektronikus hírközlési szolgáltatás fogalmát. Az új regula – amelyet a tagállamok 2020. december 21-ig kötelesek átültetni – hangsúlyosabb koordinációt ír elő a tagországi hatóságoknak, valamint erősebb és egységesebb végfelhasználói jogokat biztosít.

- Az OTT-k kénytelenek lesznek a prémiumként árult szolgáltatásaikat megszüntetni, azokat, amelyek éppen a telefonszolgáltatással voltak összekeverhetők

- A hagyományosan nem távközlési szolgáltatásnak tekintett, telefonos hívószámot nem használó chatszolgáltatásaikat is meg kell feleltetnük az új uniós szabályozásnak.

- Ki kell választaniuk egy uniós országot székhelyként, be kell jelenteniük az üzenetküldési szolgáltatásukat, és a helyi titkosszolgálat számára hozzáférést kell biztosíta­niuk a kezelt adatokhoz.

Mindez végső esetben a távközlési szabályozás aktív kijátszására épülő üzleti modelljek végét is jelentheti, és ezek a cégek akár el is hagyhatják Európát - véli a jogász.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×