INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

ep-választás 2019

rmdsz

mkp

híd

Két határon túli magyar képviselő is lesz az EP-ben

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Az RMDSZ várhatóan két mandátumot szerzett az európai parlamenti szavazáson, Szlovákiában viszont az MKP és a Híd is a küszöb alatt van.

Romániában az RMDSZ a voksok 5,4 százalékát kapja meg az exit pollok szerint, így két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Az előrejelzés szerint a szociáldemokraták (PSD) és az ellenzéki liberális (PNL) is azonos, 25,8 százalékot megközelítő eredményt ért el, az USR-PLUS ellenzéki szövetség pedig a voksok 23,9 százalékát szerezhette meg.

Szlovákiában a felvidéki magyar választók voksaiért küzdő magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és szlovák-magyar párt, a Most-Híd sem szerzett mandátumot.

Alacsony, 22,74 százalékos részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) nyerte az európai parlamenti (EP) választásokat - derült ki a szombaton tartott voksolás vasárnap este közzétett hivatalos eredményeiből. A két liberális párt 20,1 százalékot szerzett. A második helyen a voksok 15,7 százalékával a legerősebb kormánypárt, a baloldali Irány (Smer-SD) végzett. A harmadik 12,1 százalékkal a jobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) lett. A negyedik helyen a voksok 9,7 százalékát megszerezve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végzett. Az ötödik helyre a voksok 9,6 százalékával a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) futott be. Végül hatodikként 5,3 százalékkal a konzervatív Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű mozgalom jutott be az EP-be.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018