INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

heinz-christian strache

osztrák

ausztria

fpö

botrány

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke sajtóértekezletet tart Herbert Kickl belügyminiszter (b), Beate Hartinger-Klein munkaügyi miniszter (b2) és Karin Kneissl külügyminiszter (j) jelenlétében a közszolgálati és sportminisztérium bécsi épületében 2019. május 18-án. Strache az előző estén kirobbant korrupciós botrány miatt bejelentette, hogy lemond az alkancellári és a pártelnöki tisztségről. A 49 éves politikus Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

Strache-botrány: előállt saját verziójával a távozó alkancellár

Infostart / MTI

"A károkozás szándékával tudatosan kiválasztott részeket manipulatív módon vágtak össze." A botrány hatására tüntetés kezdődött Bécsben.

A Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott egyeztetés után

lemondott szombaton alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache,

a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, aki előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett.

Az Osztrák Néppártot (OVP) vezető kancellár Strache elmondása szerint elfogadta lemondását.

A 49 éves politikus sajtóértekezletén közölte, hogy maga helyett Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra - aki sajtóinformációk szerint a jövő héten Magyarországra jött volna, de útját a fejlemények hatására lemondta.

Távozását Strache a kormány munkája és a családja iránt érzett felelőséggel indokolta. Egyben bocsánatot kert azoktól, akiknek csalódást okozott,

vagy akiket megsértett a nyilvánosságra került videóval. Azt mondta: személye nem lehet az akadálya annak, hogy a kormány folytassa a megkezdett munkát és megvalósíthassa terveit.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint

a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba

egy ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.

A történtekkel kapcsolatban Heinz-Christian Strache sajtónak úgy fogalmazott:

"Butaság, felelőtlenség és hiba volt",

az általa tett kijelentések pedig katasztrofálisak és kifejezetten kínosak; értékelése szerint úgy viselkedett, mint egy tinédzser.

A politikus ugyanakkor egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, hogy "felrobbantsák" az osztrák kormánykoalíciót. A nyilvánosságra került videofelvételről pedig azt mondta, hogy abban

a károkozás szándékával tudatosan kiválasztott részeket manipulatív módon vágtak össze.

Egyúttal kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.

Az APA osztrák hírügynökség szó szerint ismertette Strache sajtóértekezleten elhangzott nyilatkozatát. Ebben az osztrák szabadságpárti politikus elismerte, hogy az ibizai találkozón - amelyről a videofelvétel készült -

túlzott mértékű alkohol befolyása alatt állt.

Ennek következtében kijelentései - mint fogalmazott - "józanul tekintve katasztrofálisak és kimondottan kínosak voltak".

A történtekre úgy emlékezett:

2017 nyarán Ibizán találkozott a magát lett állampolgárnak valló nővel, aki Ausztriában szeretett volna letelepedni.

Hangsúlyozta, hogy azt követően soha többet nem látta a nőt, és pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) más tagjai sem álltak kapcsolatban vele. Kiemelte azt is, hogy a párt végül nem kapott adományokat a nőtől.

Dominó

Strache bejelentését követően lemondott tisztségéről az FPÖ parlamenti frakcióvezetője, Johann Gudenus is, akinek közreműködésével jött létre az ibizai találkozó, és aki a tolmács szerepét töltötte be.

A 42 éves politikus mély sajnálkozásának adott hangot a két évvel ezelőtt történtekért, és amiatt, hogy magatartásával csalódást okozott azoknak a választóknak, tisztségviselőknek és munkatársaknak, akik bíztak benne.

A botrány hatására tüntetés kezdődött Bécsben.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke ellen tütnetnek Bécsben 2019. május 18-án. Strache az előző estén kirobbant korrupciós botrány miatt bejelentette lemondását az alkancellári és a pártelnöki tisztségről. A 49 éves politikus Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.
Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke ellen tütnetnek Bécsben 2019. május 18-án. Strache az előző estén kirobbant korrupciós botrány miatt bejelentette lemondását az alkancellári és a pártelnöki tisztségről. A 49 éves politikus Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

Nyitókép: MTI/EPA/Florian Wieser
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018