eur:
392.87
usd:
366.09
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Kórházépítést ajánlott fel Magyarország a brüsszeli donorkonferencián

Mintegy 4,4 milliárd dollárt ajánlottak fel a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező államokban menedéket keresők idei támogatására szerdán az Európai Unió és az ENSZ által szervezett brüsszeli donorkonferencia résztvevői.

Több mint nyolcvan ország és számos civil szervezet képviselői is részt vettek a brüsszeli donorkonferencián. Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos arról számolt be, hogy az erre az évre felajánlott 4,4 milliárd dollár mellett 2019-re és 2020-ra 3,4 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett a rendezvényen.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának vezetője "jó kezdetnek" nevezte az összeget, azonban az Oxfam nemzetközi segélyszervezet szerint ez "tragikusan" kevés. Korábbi közléseik szerint a szervezők legalább 6 milliárd dollárt szerettek volna gyűjteni a konfliktus áldozatainak megsegítésére, amihez

az ENSZ adatai szerint csak idén nagyjából 9 milliárd dollárra lenne szükség.

Németország egymilliárd euró (tehát nagyjából 1,2 milliárd dollár) folyósítását ígérte humanitárius segítségnyújtásra, berlini közlés szerint ráadásul ezt még további 300 millió euróval egészíthetik ki az év második felében. Az Európai Unió 680 millió dollárt ajánlott fel, Nagy-Britannia pedig 630 millió dollárt az idei és 420 milliót a jövő évre.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő arra szólította fel a szíriai elnök legfőbb külföldi támogatóinak számító Oroszországot és Iránt, hogy gyakoroljanak nyomást Damaszkuszra a béketárgyalások felújítása, az immár nyolcadik éve tartó polgárháború lezárása érdekében. Az orosz delegáció vezetője ugyanakkor kifogásolta, hogy a konferenciára nem hívták meg a szíriai kormány képviselőit.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a konferencia szünetében úgy fogalmazott a sajtó képviselőinek, hogy

amennyiben a biztonsági körülmények adottak lesznek, Magyarország 5 millió euró (tehát mintegy 1,5 milliárd forint) értékben kórházat fog építeni Szíriában.

A tárcavezető úgy látta, hogy segíteni kell a szíriaiak helyben maradását, illetve visszaköltözését hazájukba.

A szíriai polgárháború miatt legalább 6,1 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására az országon belül, több mint ötmillióan pedig Szíria határain kívül kerestek menedéket. A maradók közül 13 millióan humanitárius segítségre szorulnak az ENSZ adatai szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×