eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Régen volt ennyire szembetűnő az egyet nem értés

Szíria ügyében kudarccal zárult az amerikai és az orosz külügyminszter moszkvai tárgyalása. A felek szinte semmiben sem értettek egyet és ezt nyíltan el is mondták a médiának. Rex Tillerson arra próbálta rávenni Putyin elnököt: adja fel az Aszad-rezsim támogatását.

Végül Vlagyimir Putyin mégis fogadta és két órán át tárgyalt vele a Kremlben zárt ajtók mögött.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azonban úgy jött ki, hogy kénytelen volt elismerni, a szíriai rendezés kérdésében – illetve abban, hogy mi is történt a múlt héten Han Sejkun városban, nincs egyetértés.

Tillerson orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatót, amin a legszembetűnőbb az volt, hogy hogyan mondtak egymásnak ellent.

A nyugati országokban felháborodás fogadta és tényként kezelik, hogy Idlib tartományban vegyi fegyverrel hajtott végre tömeggyilkosságot a szíriai kormány és ezt ismételte meg Tillerson:

„A birtokunkban lévő tények kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a Han Sejkhun-i vegyifegyver-támadást a szíriai rezsim erői tervezték, irányították és hajtották végre”.

Erre viszont Lavrov riposztja az volt, hogy: „Semmi sem erősíti meg ezt. A bázisról készült felvételek és a szemtanúk elmondása azt bizonyítja, hogy nem voltak vegyi anyagok a később lebombázott katonai reptéren.”

Aszad elnök sorsáról sem volt egyetértés. Tillerson azzal az üzenettel ment Moszkvába, hogy a Kreml még súlyos tekintélyvesztés nélkül kihátrálhat és hogy az Aszad-családnak mennie kell.

Mindeközben Moszkva egy „szuverén ország törvényes államfőjének” nevezi Aszadot. „Tudjuk hova vezet azt, hogy megszállottan diktátorokat akarnak leváltani” – utalt Lavrov az iraki invázióra és talán Líbiára is.

A BBC egyik műsorában Peter Ford volt szíriai brit nagykövet azt mondta: ha Aszad megy, akkor Szíria felrobban és még nagyobb vérfürdő lesz.

Trump elnök, azonban már „különösen gonosz mészárosként” írta le Aszadot és azt mondta: reméli, hogy az oroszok nem tudtak a készülő vegyi támadásról, de akár tudhattak is róla.

Tillerson nem hiába mondta azt Moszkvában, hogy a két ország viszonya olyan mélypontra jutott, amit már nem szabad megengedni. Miközben a két külügyminiszter a közös pontokat kereste, csak annyiban tudtak egyetérteni, hogy fel kell lépniük a mindkét országot fenyegető terrorizmus ellen.

Később az ENSZ-ben Oroszország leszavazta a szíriai mészárlásról szóló határozati javaslatot, mert Lavrov szerint az még a nemzetközi vizsgálat előtt bűnösnek kiáltaná ki a szíriai kormányt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×