eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
50 éve kezdődött a kínai kulturális forradalom

50 éve kezdődött a kínai kulturális forradalom

Ötven évvel ezelőtt kezdődött Kínában a tíz évig tartó Nagy Proletár Kulturális Forradalom.

A politikai tömegkampányt a népköztársaság alapítója, Mao Ce-tung kezdeményezte, a modern kínai történelem legsötétebb fejezete, amely máig messzemenően tabutéma a világ legnépesebb országában. Kína káoszba süllyedt, 36 millió embert közvetlenül politikailag üldöztek, megbízható becslések szerint 1,5-1,8 millió ember lelte halálát.

Minden a kommunista párt politikai bizottságának kibővített ülésével kezdődött 1966. május 16-án, amelyen létrehozták az úgynevezett Kulturális Forradalmi Csoportot, felszólítottak az "ellenforradalmárok" és "a tőke képviselői" elleni harcra. Mozgósították a maoizmuson nevelkedett ifjúságot, hogy megtisztítsák a társadalmat a "burzsoá és reakciós elemektől".

A kulturális forradalmat éhínség előzte meg, a Nagy Ugrás (1958-59) elnevezésű voluntarista gazdasági-társadalmi kísérlet katasztrofális következménye. Becslések szerint a halálos áldozatok száma 20 és 45 millió között mozog. Mao hatalma meggyengült. Az ideológiai boszorkányüldözéssel megpróbált megszabadulni ellenfeleitől, például Liu Sao-csi államelnöktől, akit 1967-ben letartóztattak, s aki 1969-ben börtönben, kínzásokat kiállva, életét vesztette. Liu Sao-csi letartóztatásának évében a vörösgárdisták átveszik a hatalmat az államapparátus egyes részei felett, megbénítják az ország irányítását, a hadsereg kénytelen közbeavatkozni.

A fiatalok, a vörösgárdisták különösen a kezdeti években üldözték keményen a "nagy kormányos", azaz Mao Ce-tung ellenfeleit. Gyerekek jelentették fel szüleiket, barátok sározták be egymást, értelmiségieket kínoztak, gyilkoltak meg. Sokan lettek öngyilkosok. A vörösgárdisták házakba törtek be, szétromboltak mindent, ami a "kultúrával" függött össze. Jelszavuk ez volt: "Romboljátok szét a Négy Régit - a régi gondolkodásmódot, a régi kultúrát, a régi szokásokat és a régi erkölcsöt". A legtöbb áldozatot az 1968-tól 1971-ig terjedő évek szedték.

Amikor a fiatalokra már nem volt szüksége, Mao a hadsereget használta eszközül, mintegy 15 millió fiatalt pedig vidékre küldtek átnevelés céljából.

A kulturális forradalom fojtogató légköre némiképp enyhült. 1971-ben a mérsékeltnek számító Csou En-laj vette át a kül- és a gazdaságpolitika irányítását. Teng Hsziao-pinget, a párt kegyvesztett főtitkárát rehabilitálták. 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök felkeresi Kínát és találkozik Mao Ce-tunggal. Számos nyugati állam diplomáciai kapcsolatokat létesít a Kínai Népköztársasággal. 1973-ban Teng hsziao-ping miniszterelnök-helyettes lesz, s Csou En-laj betegsége miatt egyre több jut neki az államügyek intézéséből.

Mao Ce-tung 1976. szeptember 9-én meghal. Később a párt Mao életpályáját úgy minősíti, hogy cselekedetei 30 százalékban rosszak, 70 százalékban jók voltak.

A kulturális forradalomért a fő felelősséget a Mao negyedik felesége, az egykori színésznő Csiang Csing körül csoportosuló ultrabalosok, a Négyek Bandája nyakába varrták. Kínában általánosságban "tíz év katasztrófáról" beszélnek, de alaposan mind a mai napig nem dolgozták fel az eseményeket. Tettesek és áldozatok gyakran ma is egymás mellett élnek. A kommunista pártnak is be kellene vallania felelősségét, ami azonban destabilizálhatná uralmát - vélte a dpa német hírügynökség évfordulós anyagában.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×