eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kerüli a "hibrid háborút" az új orosz doktrína

Agresszívebb lett a korábbinál a tavaly év végén elfogadott új orosz katonai doktrína - olvasható a közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának legfrissebb elemzésében. A többi között erről beszélt az InfoRádióban Kiss Annamária, a Közép-Európai Egyetem kutatási asszisztense, a tanulmány szerzője.

Bár a tavaly decemberben elfogadott orosz katonai doktrína csupán némileg pontosította a 2010-es korábbi dokumentumot, az iraki és afganisztáni instabilitás, a szíriai polgárháború, az arab tavasz és az orosz-ukrán konfliktus nyomán némileg agresszívebb lett az új verzió, hisz egyértelműbben megnevezi az Oroszországgal szembeni fenyegetések forrását, például a NATO keleti bővítését - mondta Kiss Annamária, a Közép-Európai Egyetem kutatási asszisztense, a tanulmány szerzője.

"És hogyha elfogadjuk az ukrajnai események erős orosz érintettségét és Oroszország általi kreáltságát, akkor ez mindenképpen részint elfogadható kijelentés."

Az Ukrajna ellen alkalmazott, többek szerint újfajta vagy hibrid háborúként jellemezhető módszer azonban kimaradt a doktrínából.

"Valószínűleg Oroszország kerüli ezt a fogalmat, mint ahogyan alkalmazza ennek ellenére, tehát ez egy információs hadviselés, politikai eszköz, tehát teljes kihasználása a haderő mellett, ez egy ilyen kombináció, ez azonban nem szerepel a jelenlegi doktrínában."

Újdonságként szerepel viszont a dokumentumban a poszt-szovjet térség országait és akár Oroszországot is érintő, külső befolyással vezérelt hatalomváltási kísérletek veszélye - tette hozzá Kiss Annamária.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×