INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Az első órákban betartották a tűzszünetet Ukrajnában

InfoRádió / MTI
Helyszíni jelentések szerint az első órákban úgy tűnt, a kelet-ukrajnai válságban érintett felek túlnyomórészt tiszteletben tartják a helyi idő szerint szombat éjfélkor életbe lépett tűzszünetet.

Hírügynökségek értesülései szerint tüzérségi tűz nem hallatszott sem Donyeck, sem Mariupol, sem Debalceve - a legfőbb fegyveres konfliktusövezetek - térségében. Kézifegyverekből mindazonáltal egy-egy lövést lehetett hallani Donyeckben a tűzszünet kezdetét követően.

Egyes szakadár nyilatkozatok szerint ukrán katonák megsértették a tűzszünetet egyebek között a donyecki repülőtérnél, de ezt független forrásból nem erősítették meg.

A közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor kezdődött fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak, amelyet a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök, és aláírták az érintett felek. A 13 pontos intézkedéscsomag - a tűzszünet betartása esetén - rendelkezik a nehézfegyverek visszavonásáról és a fogolycseréről is.

Az említett négy vezető ( a "normandiai négyek") szombaton is konzultáltak egymással, és mind Porosenko, mind Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. Bejelentették azt is, hogy vasárnap ismét megbeszélik a tűzszünet első tapasztalatait.

A fegyvernyugvás kezdetét követően John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akitől a minszki megállapodás teljes tiszteletben tartását kérte. Kerry különösen a debalcevei helyzet miatt fejezte ki aggodalmát, ahol az oroszbarát szeparatisták még közvetlenül a fegyvernyugvás kezdete előtt is szorongatták az enklávét védő ukrán katonákat.

A címlapról ajánljuk