eur:
389.66
usd:
362
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Korrupcióért halálra ítéltek egy polgármestert

Felfüggesztett halálbüntetésre ítélte egy kínai bíróság hétfőn a dél-kínai Sencsen város volt polgármesterét, amiért többször is kenőpénzt fogadott el.

A vád szerint az egykori polgármester, Hszü Cung-heng 2001 és 2009 között, amikor különböző magas tisztségeket töltött be a város vezetésében, összesen 33,18 millió jüan (körülbelül 5,1 millió dollár) kenőpénzt fogadott el építőipari cégektől és alacsonyabb rangú tisztségviselőktől.

A tartományi bíróság úgy ítélkezett, hogy "Hszü visszaélt hatalmával, s nyereséget hajszolva segített cégeknek és magánembereknek megváltoztatni földterületi fejlesztési terveket, elnyerni építkezési projekteket vagy előléptetéseket".

Mivel Hszü bevallotta bűneit, az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztették. A két évre felfüggesztett halálbüntetést Kínában általában életfogytiglani börtönre mérséklik.

A sanghaji kommunista pártfőnök 2008-as bebörtönzése óta az 56 éves Hszü az egyik legmagasabb rangú tisztségviselő, akit korrupció miatt elítéltek. A volt polgármester letartóztatása 2009-ben egy szélesebb körű, a déli tartomány egészét érintő korrupcióellenes kormányzati akció része volt. Elemzők szerint Peking ezzel az akcióval próbálja szorosabb ellenőrzése alá vonni a szabadkereskedelem egyik fellegvárának számító Sencsent.

A kommunista párt már többször megfogadta, hogy kiirtja az országból a gazdasági növekedés miatt egyre terjedő korrupciót, amely a lakosság elégedetlenségének egyik legfőbb forrása. A kritikusok szerint azonban a tisztességtelen politikusok elleni harcot akadályozza a párthoz hű igazságszolgáltatás és az, hogy a tisztségviselőket sem a média, sem a választók nem vonhatják felelősségre.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×