eur:
389.73
usd:
361.95
bux:
68469.82
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

John McCain tíz legrosszabb ötlete

Mindkét amerikai elnökjelöltnek: John McCainnek és Barack Obamának is vannak nagyszerű és megfontolandó politikai tervei, elképzelései - ám akadnak olyanok is, amelyek nem a legjobbak. Előbb a demokrata, majd a republikánus jelölt tíz legrosszabb ötletét szedte listába a Foreign Policy című amerikai folyóirat internetes kiadása.

1. A Demokráciák Ligájának létrehozása

McCain véleménye: "Meg kell erősítenünk globális szövetségeinket egy új egyezség - a Demokráciák Ligája - létrehozásával, amely hasznosíthatná a száznál több demokratikus országnak a hatalmas befolyását értékeink előmozdítására és közös érdekeink védelmére". (Beszéd Los Angelesben a World Affairs Council előtt, 2008. március 26.)

Miért rossz ötlet: Felerészben helyes, felerészben veszélyes egyszerűsítés annak feltételezése, hogy a demokráciák egymás természetes szövetségesei. Az ötlet ellenzői hangsúlyozzák, hogy egy ilyen liga tovább gyengítené az Egyesült Államokat. A világ vezetői igen hűvösen reagáltak a felvetésre - és igazuk van. A Demokráciák Ligájának "elődjét", a kevéssé ismert Demokráciák Közösségét 2000-ben hozták létre, de jelentéktelenségbe süppedt.

2. A benzin adójának felfüggesztése ünnepnapok idejére

McCain véleménye: "Azt javaslom, hogy a szövetségi kormány függessze fel az benzin adóját a háborús hősök emléknapjától (május utolsó hétfője - a szerk.) a munka ünnepéig (szeptember első hétfője - a szerk.) terjedő időszakra. Ennek azonnali stimuláló hatása lenne a gazdaságra - és csak néhány dollárt jelentene minden autó teletankolásakor". (Beszéd a Carnegie Mellon Egyetemen, Pittsburgh-ben, 2008. április 15.)

Miért rossz ötlet: Sokan (többek között Dick Cheney alelnök) hangsúlyozzák, hogy ennek a lépésnek csekély lenne a hatása, az olajvállalatok ugyanis zsebre tennék a különbözetet. Viszont az adótartalom (egy gallon benziné 18,4, a dízelé 24,4 dollárcent) ideiglenes eltörlése megfosztaná a készpénztől az autópályákat üzemeltető intézményt (Highway Trust Fund), amely ebből finanszírozza a közlekedési projekteket. Közgazdászok és környezetvédők is kigúnyolták az ötletet, amely növelné a keresletet - így gyorsan növelné az árakat. Ha az ember egy lyukban áll, hagyja abba az ásást!

3. Háromötödös többség megkövetelése a Kongresszusban az adóemeléshez

McCain véleménye: "John McCain hiszi, hogy háromötödös többséget kellene megkövetelni a Kongresszusban az adóemeléshez" (Sajtóközlemény, 2007. december 18.)

Miért rossz ötlet: Azok a szövetségi államok, amelyekben törvénybe iktatták az adóemeléshez szükséges szupertöbbséget, nem éppen a költségvetés nagyszerű helyzetéről híresek. Az adóemelés olyan, mint a külpolitikában az erő alkalmazása: ez az utolsó eszköz, igen, de az ember szereti, ha szükség esetére minden eshetősége megmarad.

4. A bevándorlással kapcsolatos kétarcúság

McCain véleménye: "Értem én, miért nevezik ezt félmegoldásnak. Szerintem viszont ez egy lecke, amelyet arról tanultunk, mik fontosak az amerikai emberek számára. A legfontosabb pedig a számukra az, hogy biztosak legyenek az államhatárok". (Sajtóértekezlet a dél-karolinai Simpsoville-ben, 2007. november 3.)

Miért rossz ötlet: A bevándorlás volt valaha az a kérdés, amelyben McCain - jogosan - nevezhette magát a saját útján járó politikusnak a pártján belül, aki nem félt szembemenni a konzervatívokkal és a közvéleménnyel. Az arizonai szenátor még arra is képes volt, hogy összeálljon a demokrata Ted Kennedyvel 2005-ben, és vele együtt benyújtani egy kétpárti törvénytervezetet, amely az illegális bevándorlóknak lehetővé tenné, hogy állampolgárságot szerezzenek, s egyúttal erősítené az amerikai-mexikói határ biztonságát. De a közvélemény-kutatások eredménye most arra késztette, hogy beálljon a sorba, és a határok biztonságát helyezze mindenek elé. A probléma az, hogy anélkül, hogy az eddiginél több lenne a lehetőségek a legális bevándorlásra vagy a mexikói gazdaság talpra állítására, a magasabb kerítés és a több határőr csak a tüneteket kezeli, az illegális bevándorláshoz vezető okokat nem.

5. Kiút az olajválságból

McCain véleménye: "Az üzemanyagárak túlnőttek minden elfogadható mértéken. Az energiaárak begyűrűztek az élelmiszerárakba, egyre többe kerül etetni a családunkat... Itt az ideje, hogy Amerika komolyan vegye az energiafüggetlenséget - ez azt jelenti, hogy meg kell kezdeni a part menti olajkészletek kiaknázását". (Sajtótájékoztató egy mexikói-öbölbeli fúrótornyon, 2008. augusztus 19.)

Miért rossz ötlet: Még ha nem is vesszük figyelembe a környezeti hatásokat, amelyekkel a part menti övezetekben az olajkitermelés jár, a moratórium megszüntetésének következményeit nemigen fogják megérezni a fogyasztók. A kormányzat saját energiainformációs hivatala szerint sem kezdődhetne meg az új tornyokon a kitermelés 2017 előtt, ráadásul az üzemanyag ára a kutakon a legjobb esetben is csak néhány centtel lenne olcsóbb gallononként 2030-ra. Ez ráadásul az elmúlt idők stratégiája. Ahogy Thomas Friedman publicista nyilatkozta: "amikor azt hallom, hogy McCain azt sürgeti: fúrjatok, fúrjatok, fúrjatok, ez arra az illetőre emlékeztet, aki az IT-forradalom előestéjén ököllel verte az asztalt, elektronikus írógépet követelve".6. A költségvetés egyensúlyba hozása a terror elleni háború megnyerésével

McCain véleménye: "Az McCain-adminisztráció arra fogja felhasználni az iszlám szélsőségesek ellen folytatott iraki és afganisztáni missziók győzelme esetén felszabaduló egész összeget, hogy csökkentse a költségvetési hiányt. Mivel a (terrorizmus elleni háborúra költött) pénzt is a deficit rovására teremtették elő, a megtakarítás is erre kell, hogy menjen". (Munkahelyteremtés Amerikában: McCain gazdasági programja, nyilvánosságra hozva 2008. július 7-én)

Miért rossz ötlet: Az iraki és az afganisztáni háború éves költségei természetesen horribilisek - ám így is csak nem egészen a felét adják ki a 2009-re tervezett 490 milliárd dolláros hiánynak. Ha azokat a jelentős adócsökkentéseket vesszük, amelyeket McCain támogat, sehogy sem jön ki a költségvetési hiány csökkentése. McCain ellenzi, hogy menetrendet szabjanak meg az iraki kivonulásra, mégis meggyőződése, hogy a győzelemnek köszönhetően még az elnöksége alatt jelentősen csökkenhet a deficit. Afganisztánban pedig egyre rosszabb a helyzet, ahelyett, hogy javulna. Ráadásul az is kérdés, hogyan lehet meghatározni, hogy "győzelmet arattunk az iszlám szélsőségesek felett". Meg se próbálják erről McCaint kérdezni - nem tudja a választ.

7. A Bush által bevezetett adócsökkentések fenntartása

McCain véleménye: "Azért hoztuk a vonatkozó törvényeket, hogy ezek az adócsökkentések állandóan megmaradjanak. Azt gondolom, ez szükséges is, visszavonásuk ugyanis negatív hatással lenne a gazdaságunkra". (Az NBC Meet the Press című adása, 2008. január 27.)

Miért rossz ötlet: Emlékezhetnek, hogy McCain ellenezte George Bush elnök 1,35 trillió dolláros adócsökkentési tervét, mielőtt a javaslat mellé állt. 2004-ben még azt mondta: azért ellenzi ezt az adócsökkentést, mert "aránytalanul nagy előnnyel jár a leggazdagabb amerikaiak számára". Most viszont azt mondja, hogy támogatja a fenntartásukat, mert gyengül a gazdaság. A washingtoni Költségvetési és Politikai Prioritások Központja nevű pártoktól független kutatási intézet szerint viszont "az adócsökkentéses nagyobb valószínűséggel lassítják a gazdaság növekedését, mint hogy gyorsítanák".

8. Az önmegtartóztatás propagálása a szexuális felvilágosítás helyett

McCain véleménye: Amikor megkérdezték tőle a kampányát kísérő újságírók, nem gondolja-e, hogy a szexuális felvilágosításnak része kell legyen a fogamzásgátlás oktatása is, McCain a munkatársához fordult segítségért: "Brian, megmondanád, mit az álláspontom a fogamzásgátlással kapcsolatban - biztos vagyok benne, hogy ellenezném, hogy a kormányzat erre pénzt költsön, és abban is, hogy támogatom Bush elnök kérdéssel kapcsolatos politikáját." Az újságíró erre megkérdezte: "Mit gondol, a fogamzásgátlók segítenek a HIV-vírus terjedésének megakadályozásában?" McCain hosszú szünet után így válaszolt: "Most zavarba ejtett:"

Miért rossz ötlet: Egy korszakos jelentőségű, tíz éves, a Kongresszus megbízásából készített tanulmányból, amelyet 2007-ben hoztak nyilvánosságra, kiderült, hogy azok a diákok, akiket szexuális absztinenciára neveltek, ugyanolyan gyakran élnek nemi életet, mint azok, akik nem vettek részt a programban, ugyanannyi szexuális partnerük van, és ugyanabban az életkorban veszítették el a szüzességüket. Az absztinencia kizárólagosságát hirdető oktatás az egyik alapelve annak az úgynevezett "általános tilalmi szabálynak", amelyet Bush elnök 2001-ben fogadott el, s amelye megtiltja a pénzügyi támogatást olyan külföldi nem kormányzati szervezeteknek, amelyek a családtervezés részeként bármiféle tanácsot adnak az abortusszal és a fogamzásgátlással kapcsolatban. 2005-ben McCain nem támogatta a döntés visszavonását. Ennek a politikának a bírálói azzal érvelnek, hogy az említett kutatásból kiderült: az a fogamzásgátló szerek hiányát, klinikák bezárását, a HIV/AIDS felvilágosításra fordított összegek csökkenését, a veszélyes abortuszok számának növekedését eredményezte.

9. 45 atomerőmű építésének terve

McCain véleménye: "Ha elnökké választanak, megkezdem 45 új atomerőmű építését 2030-ig, a végcél pedig száz új erőmű építése". (Springfieldi beszéd, 2008. június 18.)

Miért rossz ötlet: Több okunk is van a szkepticizmusra a nukleáris erőművek iránti széleskörű lelkesedéssel kapcsolatban. A legfőbb talán ezek közül az, hogy az energiaigény kiváltása nukleáris erőművekkel túl hosszú folyamat ahhoz, hogy jelentős hatással legyen a klímaváltozásra. Ráadásul az is kérdés, honnan tudja McCain, hogy éppen 45 új erőmű szükséges? Ennek olyan szocialista tervgazdaság szaga van...

10. Az emisszió-kereskedelem támogatása

McCain véleménye: "Kereskedni fogunk a károsanyag-kibocsátással... Bizonyos idő elteltével a károsanyag-kibocsátást aukcióra bocsátjuk, az így befolyt pénzt pedig jó célokra fordítjuk majd". (Portlandi beszéd, 2008. május 12.)

Miért rossz ötlet: Az emisszió-kereskedelem úgy működik, hogy megállapítanak egy szén-dioxid kibocsátási plafont, majd engedélyezik a cégeknek, hogy ilyen mértékig szennyezzék a környezetet. Környezetvédelmi szempontból nem sok jelentősége van annak, hogyan osztják szét ezeket az engedélyeket, amíg nem lépik túl a plafont. A legtöbb közgazdász azonban úgy véli, hogy ha nem átlátható az elosztás, akkor a cégek megtalálják a kiskapukat, és nem lesz bevétel, amelyet jó célra fordíthatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×