eur:
389.55
usd:
361.95
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Hamis vallomáson alapult a hidegháború legnagyobb kémügye

Ethel Rosenberget hamis eskü alapján ítélték el és végezték ki - ez derül ki a bírósági jegyzőkönyvekből, amelyeket most hoztak nyilvánosságra az Egyesült Államokban.

A hidegháború legnagyobb kémkedési botránya volt a Rosenberg házaspár ügye, akiket azzal vádoltak, hogy átadták az atombomba titkait a Szovjetuniónak; 1953-ban végezték ki őket.

Az azóta a titkosítás alól feloldott szovjet táviratokból úgy tűnik, hogy Julius Rosenberg valóban kém volt, az azonban még mindig nem egyértelmű, mi volt a felesége szerepe az ügyben.

A házaspár tárgyalásán Ethel Rosenberg ellen a koronatanú a saját fivére és a sógornője, David és Ruth Greenglass volt. Azt vallották, hogy Ethel gépelte le az ellopott atomtitkokat azokból a jegyzetekből, amelyeket a fivére készített.

Ez a két vallomás bizonyította, hogy az asszony közvetlenül részt vett a kémkedésben - és vezetett ahhoz, hogy Ethelt halálra ítéljék.

Az utóbbi években azonban David Greenglass visszavonta a vallomását, csütörtökön pedig - amikor nyilvánosságra hozták a bírósági jegyzőkönyveket - amerikai történészek észrevettek egy újabb bizonyítékot: kiderült, hogy Ruth Greenglass egy szóval sem állította, hogy látta volna a sógornőjét, atomtitkokat gépelni.

Éppen ellenkezőleg: az esküdtszék előtt az asszony azt vallotta, hogy ő maga írta le kézzel az anyagot - ezt a változatot támasztják alá a titkosítás alól feloldott szovjet táviratok is, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy az anyag, amit a Rosenbergektől kaptak, kézzel volt írva.

Ruth Greenglass vallomása megerősítette, hogy a gépelési vád teljes mértékben koholmány volt - hangsúlyozta David Vladeck, a Georgetowni Egyetem jogászprofesszora, aki tagja annak a jogászokból és történészekből álló csoportnak, amely elérte az anyag nyilvánosságra hozását.

Csak az atombomba érdekelte őket

Az anyagokból kiderül, hogy majdnem négy tucat tanút hallgatott meg az esküdtszék, de a tárgyaláson csak négyet tettek vallomást. A többiek között volt például volt egy házaspár, akik az FBI szerint a szovjeteknek kémkedtek. Ellenük soha nem emeltek vádat.

Az is kiderült, hogy az ügyészek meg sem próbáltak kérdéseket feltenni a tanúknak azokról az ellopott amerikai katonai titkokról, amelyeknek nem volt közük az atombombához, pedig közülük többen valószínűleg nem keveset tudtak. Az ellopott titkok pedig nem voltak jelentéktelenek, hiszen közéjük tartozott például az a közelségi gyújtószerkezet, amelynek köszönhetően a szovjetek le tudták lőni az U-2-es amerikai kémrepülőgépet.

Az amerikai kormányzatnak arra is voltak bizonyítékai, hogy a Rosenberg csoport adta át a szovjeteknek egy légvédelmi és egy földi radar, a légvédelmi fegyvereket irányító analóg számítógépek titkát, valamint az első sugárhajtású repülőgépmotor tervrajzait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×