eur:
389.71
usd:
362.08
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Profitadót vethetnek ki az energiacégekre

Angliában is erősen felszökött a gáz és a villany ára, miközben az energiaszolgáltató vállalatok magas haszonnal dolgoznak, ezért hetven kormánypárti tehát szocialista képviselő, közöttük öt államtitkár, beadványt intézett Gordon Brown miniszterelnökhöz, arra kérve, hogy vessen ki egyszeri haszonadót az érintett cégekre, és a befolyó milliárdokkal egyrészt a rászoruló fogyasztókat segítse, másrészt az energiaprobléma megoldását mozdítsa elő. Szakértők szerint a haszonadó kivetése nem célravezető.

1997-ben Tony Blair miniszterelnök vetett ki egyszeri haszonadót a privatizált energiaszolgáltatókra és az államkassza 4,5 milliárd fonttal gazdagodott. Akkoriban azt derítette ki a sajtó, hogy milyen csillagászati összeget keres a gázművek vezérigazgatója, és a közfelháborodást kellett lecsillapítani.

Most a magas profit szúr szemet, miközben a lakosság elborzadva veszi kézbe a gáz- és villanyszámlákat.

A szolgáltatók arra hivatkoznak, hogy nem ők okozzák a gáz és villanyáram árának a növekedését. A bevételük valóban magas, de ezzel arányosan fizetnek milliárdos adót, és a pénzt arra is felhasználják, hogy az ország hatékonyabban védje magát az energia-világpiac kedvezőtlen jelenségeitől, és például tárolókat építenek.

Az áremelkedésnek többféle oka van. Közrejátszik az Európai Unió környezetvédelmi igyekezete is. Január óta az üvegházhatás csökkentése érdekében új erőműszabályozás lépett életbe, és csupán emiatt évente mintegy 25 ezer forinttal drágul a háztartások energiaköltsége.

Azt is tudomásul kell venni, hogy a szigetország tengermélyi gázmezői kimerülő félben vannak, Nagy-Britannia immár a földgáz 39 százalékát importálja - az orosz Gazpromnak pedig lényegesen magasabb a profitja, mint a brit szolgáltatóknak.

Ha Gordon Brown enged a nyomásnak és kiveti az egyszeri profitadót, kétséges, hogy a fogyasztók nyernek-e ezzel. A petíciózó képviselők úgy képzelik, hogy például lakásszigetelésre kellene segélyt adni, hiszen Angliában még mindig szimpla ablakok és vékony falak vannak.

A nyugdíjasok már évek óta minden télen kapnak 60 ezer forintnak megfelelő fűtési segélyt. A számlák azonban egyre magasabbak, s végül ezért is a miniszterelnököt szidják az angolok, Gordon Brownt, aki tíz éven át volt elődje, Tony Blair pénzügyminisztere, tehát felelőssé tehető az ország jelenleg nem valami fényes gazdasági helyzetéért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×