eur:
389.71
usd:
362.08
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Drámai részletek a pokoli robbantásokról

Legkevesebb 62 ember halt meg, amikor két pokolgép robbant Algéria fővárosában. Az egyik támadás komoly kárt okozott az ENSZ algíri irodájában. Az akciókat minden bizonnyal összehangolták, mert a második robbanást tíz perccel követte az elsőt.

Az algériai hatóságok szerint legkevesebb 62 ember halt meg két egymást követő robbanásban Algírban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Közölte, hogy létszámellenőrzést tart helyi alkalmazottai között, mert a második támadás súlyosan megrongálta az ENSZ algíri épületét.

Ron Redmond, a szervezet szóvivője azt mondta az AP hírügynökségnek: tudja, hogy vannak áldozatok az ENSZ-dolgozók között.

Romba dőlt ENSZ-épület és telibe talált diákbusz

Az algériai közszolgálati rádió szerint a másik robbanás egy egyetemi diákokat szállító buszt szakított szét. A jelentések szerint jogászhallgatókat szállító járművet az algériai legfelsőbb bíróság épülete előtt érte a támadás. Biztonsági illetékesek szerint a bíróság előtt elhelyezett bomba "telibe találta" a buszt.

Kórházi források több külföldi halottról is beszámoltak.

Helyszíni felvételek szerint a detonációk szabályosan letépték az ENSZ épület homlokzatát és az utcákon törmelék hever. Az algériai belügyminiszter azt állította, hogy az ENSZ-központnál történt támadást egy öngyilkos robbantó követte el.

Háttérben az al-Kaida?

A robbantásokért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, de tudósítók megjegyzik, hogy egy az Al-Kaidához közeli szervezet az idén már több támadást is végrehajtott, amelyekben több, mint százan meghaltak.

A korábban magát a Prédikáció és Harc Szalafista Csoportjának, újabban pedig az Al-Kaida Maghrebben nevező szervezet vállalta a felelősséget az áprilisan, júliusban és szeptemberben végrehajtott támadásokért.

A korábban rajtaütéseket és robbantásokat végrehajtó szélsőségesek az Al-Kaida ihletésére egyre gyakrabban alkalmaznak öngyilkos robbantókat.

150 ezernél is több áldozata van a kilencvenes évek óta tartó akcióknak

Algéria már a kilencvenes évek óta szenved az iszlámista militánsok véres akcióitól - egészen azóta, amióta nyugati nyomásra katonai puccsal nem engedték kormányt alakítani az 1991-es választásokon győztes Iszlám Üdvfrontot.

Egyes algériai biztonsági tisztek később azt állították, hogy a Front ellenében erősítették meg a GIA nevű militáns és aztán az Al-Kaidával kapcsolatokat kiépítő iszlámista mozgalmat, amely az elkövetkező évtizedben 150 ezer ember haláláért volt felelős.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×