INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Zaklatások és titkok: kiderül az igazság

Infostart / InfoRádió
Öltözetük miatt zaklatott, mobiltelefonjukat elrejtő, családtagjaik előtt is titkolózó és életüket féltő dolgozók Bagdadban - az amerikai nagykövet bizalmas jelentése főnökének a követségen dolgozó arab munkatársak hétköznapjairól.

Zalmay Khalilzad Condoleeza Rice külügyminiszternek címzett, és az Independent által publikált bizalmas jelentése lesújtó képet fest a szigorúan őrzött Zöld Zónában található amerikai követség dolgozóinak életéről és általában az iraki mindennapokról.

A női dolgozók egyre több zaklatásról számolnak be - arra szólítják fel őket az utcán, hogy viseljenek csadort és ne üljenek többé a volán mögé. Egyeseknek megmondták, hogy teljesen fedjék el az arcukat. "Ilyen még Iránban, a rezsim legkonzervatívabb napjaiban sem volt" - jegyzi meg a nagykövet. Az egyik asszonynak azt mondta az őt rendszeresen munkába szállító taxisofőr, hogy csak akkor ülhet a kocsijába, ha fejkendőt visel - hoz fel egy példát.

A "szádristák által ellenőrzött" Közlekedési Minisztériumban pedig kötelező a csador viselése - teszi hozzá.

Nincs protekciózás és életveszélyes a rövidnadrág

Khalilzad szerint most már veszélyes a férfiaknak rövidnadrágot hordani (nemrég szélsőségesek erre hivatkozva gyilkolták meg az iraki teniszválogatott néhány tagját). Támadás éri azokat is, akik farmert viselnek.

A nagykövet leveléből kiderül, hogy a követség arab dolgozói nem számíthatnak protekcióra és az egyszerű bagdadiakhoz hasonlóan élnek. "A dolgozók azt jelentették, hogy csak minden hetedik órában van áram. Egyes helyeken javult helyzet és már minden harmadik órában van áramszolgáltatás." Az egyik dolgozó ugyanakkor az egyik új miniszter szomszédja. "A kinevezés után egy nap alatt folyamatossá tették a házban az áramellátást" - írja.

A nagykövet megjegyzi azt is, hogy a követségi dolgozók szabadnapjaikon 12 órát állnak sorba benzinért, amelyet a hivatalos árnál négyszer drágábban tudnak csak megvenni.

Még az őrök is ellenségesek

Az alkalmazottak szerint a szigorúan őrzött zöld zónába érkezőkkel egyre nyeglébben viselkednek a biztonságuk védelmében odavezényelt őrök. "Milícistákra emlékeztetnek... az egyik dolgozó belépőjét vizsgálva az őr a járókelők számára is jól hallhatóan megjegyezte: követségi dolgozó! Az efféle információ halálos ítélettel érhet fel, ha olyan hallja meg, akinek nem kéne."

Otthon titkolóznak

Az amerikai nagykövetség arab dolgozói közül sokan eltitkolják otthon, hogy mi is az igazi munkahelyük. Ha lakásukon hívjuk őket, akkor nem mernek angolul beszélni. Az egyik alkalmazott azt hazudta, hogy Jordániába ment, amikor az Egyesült Államokba küldtük továbbképzésre - írja a nagykövet.

Van, aki nem viszi haza az amerikai mobiltelefonját és álneveket használ, amikor beírja ismerősei nevét a telefonkönyvbe.

Idegeneknek belépni tilos

A bagdadi lakosok nem léphetnek be szabadon a város minden kerületébe. Ha ismeretlen környékre kell menniük, akkor gyakran az ott szokásos öltözetet kell felölteniük, és a helyi zsargont kell használniuk. Ez érvényes például a radikális sííták által ellenőrzött "Szadr-city" nevű kerületre.

Sok kerületet helyi "kormányok" irányítanak, amelyek elbarikádozzák az utcákat és visszafordítják az idegeneket. Az ember csak akkor lehet biztonságban, ha jó kapcsolata van ezekkel az emberekkel.

Zalmay Khalilzad szerint az arab dolgozók továbbra is megpróbálnak professzionális módon viselkedni, de a mindennapjaikból beszivárog a stressz, és a vallási-etnikai ellentét. Előfordulhat, hogy elveszítik az objektivitásukat, gorombákká válnak és az érzelmeikre hallgatnak - ilyen körülmények között nehéz normálisan dolgozni - jegyzi meg Zalmay Khalilzad.

A címlapról ajánljuk