eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felavatták a világ legnagyobb vízi erőművét

Elkészült a világ legnagyobb vízi erőműve Kínában: a Jangce folyón épült Három Szoros nevű duzzasztóművet ma, a tervezettnél kilenc hónappal korábban adták át.

A projekt gigantikus méreteihez képest viszonylag szerény ceremónia keretében avatták fel a létesítményt.

A China Daily című napilap vezércikkben szólította fel a lakosságot arra, hogy emlékezzenek az építkezés során meghalt több mint száz munkásra, valamint a víztározó megfelelő kialakításának érdekében lakóhelyük elhagyására kényszerült 1,3 millió emberre.

Páratlan méretek

Bár a 2309 méter hosszú és 185 méter magas duzzasztómű valóban elkészült, az erőműben még nincs a helyén az összes generátor. A terv szerint 2009-ben szerelik be az utolsó generátort és onnantól kezdve éri el az erőmű a teljes kapacitását. A huszonhat darab áramtermelő generátor összteljesítménye 18 200 megawatt lesz.

A hatalmas víztározóba és a hozzátartozó zsilipkamrákba 27 millió köbméter víz fér el. Az építési projekt során 281 ezer tonna fémet használtak fel. 1993-ban a várható költségeket 10,8 milliárd dollárra becsülték, ez az összeg azonban mostanra 25 milliárd dollárra gyarapodott, független becslések szerint azonban elérheti a 100 milliárd dollárt is.

A zöldeknek nem tetszik

Az óriásberuházás sok bírálatot kapott környezetvédelmi szempontok, valamint a helyi lakosságot érintő hatásai miatt. A környezetvédők szerint a duzzasztómű fölött leülepedik a szennyeződés.

A zöldek állítják: egyelőre nem bizonyított, hogy az erőmű megoldja az árvízkérdést. A kínai kormány viszont úgy véli, hogy a vízi erőmű segít megelőzni az árvizeket a Jangcén, javítja a hajózást, enyhít az energiaellátási problémákon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×