eur:
396.54
usd:
371.23
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: Prapass Pulsub/Getty Images

Kína közeledik Oroszországhoz, de közben lelkesen üzletel Ukrajnával - adatok

Ötödével nőtt az Ukrajna és Kína közötti kereskedelmi forgalom májussal bezárólag.

A Kína és Ukrajna közötti kereskedelmi forgalom 20,1 százalékkal, 3,8 milliárd dollárra nőtt a május végével záródott idei első öt hónapban éves összevetésben - közölte a kínai vámhivatal kedden.

A vizsgált időszakban a Kínából Ukrajnába irányuló export 47,5 százalékkal, 1,4 milliárd dollárra ugrott.

Ukrajna elsősorban mezőgazdasági termékeket szállított Kínába, így például kukoricát, napraforgó- és repceolajat, továbbá árpát. Kína különösen fogyasztási cikkeket, sok más mellett elektromos járműveket, lítium akkumulátorokat, gumiabroncsokat buszokhoz, teherautókhoz és személygépkocsikhoz, valamint okostelefonokat és televíziókészülékeket exportált Ukrajnába.

A kínai vámhatóság adatai szerint 2022-ben a kínai-ukrán kereskedelemi forgalom 60 százalékkal, 7,65 milliárd dollárra esett, 2023-ban további 10,8 százalékkal 6,81 milliárd dollárra csökkent.

Címlapról ajánljuk

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.
VIDEÓ
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×