eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) belügyi kormánykabinet-ülést tart a Karmelita kolostrban 2023. március 25-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fische

Megint hozzányúlt a költségvetéshez a kormány, sok tízmilliárd forint helye változott

Módosították az áfatörvényt is.

A hétfő este megjelent kormányhatározat ismét belenyúlt a költségvetésbe, ami szinte hetenként fordul elő. Ezúttal összesen 90 milliárd forintot mozgattak meg – írja a hvg.hu.

A változások:

  • Az Építési és Közlekedési Minisztérium működési kiadásokra 6,4 milliárd forint pluszkeretet kap az Energiaügyi Minisztérium energia- és klímapolitikai modernizációs rendszerre szánt keretéből elvéve.
  • A Miniszterelnöki Kabinetiroda további 210 milliót költhet kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ennyivel kevesebbet fordíthat a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok forrásjuttatásaira.
  • Az országgyűlés hivatala újabb 15 milliárdot kap az Országház és a Kossuth Lajos tér fejlesztéséért felelős Steindl Imre program támogatására. Emellett az államháztartási törvényt egy rendelettel módosítva arról is döntöttek, hogy a hivatal a téren álló Igazságügyi Palota (a volt Néprajzi Múzeum) és az Agrárminisztérium épületének rekonstrukciójára 2024–2027-ben 112 milliárd forint összegben vállalhat kötelezettséget.
  • A Központi Maradványelszámolási Alapból kivett 49 milliárd forintból a legnagyobb tétel, 26 milliárd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak és a Magyar Államkincstárnak jut dologi kiadásokra és beruházásokra.
  • Ismét pénzt utaltak ki a Rezsivédelmi Alapból. Hétfőn arról írt a portál, hogy addig nyolcszor nyúlt bele a kormány az alapba, az ott félretett pénz majdnem felét, 1153 milliárdot költötték el. Most 9,6 milliárd forintot adtak belőle központi költségvetési szervek kompenzációja címen, feltehetően energiaszámlák kifizetésére főleg a bíróságoknak, az ügyészségnek és az Eötvös Loránd Kutatói Hálózatnak.

Változott az áfatörvény is, 27-ről 5 százalékra csökkent a hop on hop off jellegű menetrend szerinti buszos városnéző turisztikai szolgáltatás áfája azoknál a cégeknél, ahol csak elektronikusan lehet fizetni, viszont kiterjesztették rájuk a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettségét.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×