eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Four green sweet peppers on vintage painted table
Nyitókép: Anna_Rostova/GettyImages

Érdemben csökkenhet az ára bizonyos élelmiszereknek

Indul a szezon, viszlát, drágább import.

Csúcsot döntött az elmúlt napokban a zöldségek ára Európában, így Magyarországon is, ami az évtizedek óta nem tapasztalt infláció miatt sokkal érzékenyebben érinti az embereket – írja a Napi.hu, hozzátéve: az unió országaiban a fogyasztóknak ugyanakkor nem kellett szembesülniük a Nagy-Britanniában megjelenő súlyos zöldséghiánnyal, ami végül pánikvásárláshoz, mára pedig a megvásárolható mennyiség korlátozásaihoz vezetett.

A gazdasági lap cikke szerint kizárt, hogy Magyarországon zöldséghiány lépjen fel, sőt, ennek ellenkezője várható: egyre inkább az árubőség lesz a jellemző, mivel kezdődik a hazai termények szezonja. A szezonkezdettel együtt jár a zöldségek árának érdemi és érzékelhető csökkenése is, mivel egyre nagyobb tételben jelennek meg a hazai termesztésű zöldségek, amik április elejére már az importot is kiszorítják – nyilatkozták egybehangzóan a hazai kertészeti ágazat szereplői a portál érdeklődésére.

Az elmúlt években kedvező változásokat tapasztaltak a magyar zöldségtermesztők, és ez igaz a hazai kereskedőkkel kötött megállapodásokra is. Az üzletek évek óta kizárólag a magyar zöldségféléket értékesítik, ha a szezon végéig tartó folyamatos ellátást garantálni tudják a gazdák.

A friss zöldségek helyi értékesítése mindkét fél érdeke, ráadásul a szállítási költségek jelentős drágulása miatt az import áru értékesítése nem jövedelmező az üzleteknek. A zöldségek ára várhatóan magasabb marad, mint a rekordinfláció előtti időszakban, mivel a szállítási költségek eddigi emelkedése már szinte teljes egészében beépült a fogyasztói árakba – jegyzi meg a lap.

A megkérdezett ágazati szakemberek arra is kitértek, hogy szezonális jelenség, hogy február végére, március elejére a legtöbb zöldség ára csúcsokat dönt, mivel az évnek ebben az időszakában csak a dél-európai országok éghajlati adottságai teszik lehetővé a zöldségtermesztést még a fűtött üvegházakban is. Ennek oka elsősorban a fényhiány, vagyis a nappaloknál sokkal hosszabb éjszakák. Az elszálló energiaárak miatt ráadásul a lámpázásos technológia is visszaszorult.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×