eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Az EU-t egyik legjobban kihasználó ország Magyarország

Az Oeconomus elmagyarázza, hogy ez hogyan jött ki.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb bejegyzésében azt foglalta össze, mely tagállama hogyan finanszírozza az EU-t, hogyan áll össze a költségvetés, és mi határozza meg a tagállami befizetéseket, támogatásokat, no és persze azt is, Magyarország esetében mi a helyzet.

Hogy mely tagállamnak milyen lesz a befizetés-támogatási mérlege, első körben azon múlik, mit harcolnak ki maguknak a tárgyalók a háttérmegbeszéléseken, de főszabály, hogy minden egyes tagállam jövedelmének azonos hányadát fizeti be az uniós szintű központi költségvetésbe.

Mint Horváth Sebestyén, az Oeconomus junior elemzője az InfoRádióban elmondta, még ennél is bonyolultabb a rendszer, mivel az adórendszer és a bevételi struktúra eltér.

"Például Franciaország GDP-arányosan az egyik legnagyobb bevételi aránnyal rendelkezik, 50-55 százalékkal, de például Olaszországban ez a szám 40 százalék.

GDP-arányosan Belgium fizette a legmagasabb összeget,

de ez sem haladta meg a GDP 3 százalékát. Magyarország a GDP-ének a fél százalékát fizette be az EU-s költségvetésbe" - részletezte.

A legnagyobb befizető Németország, nettósítva 21 400 millió eurót fizetett be az unió központi, operatív költségvetésébe, Franciaország a második 11 ezermillióval, ez a két tagország fedezi az unió költségvetési bevételeinek felét.

A legfrissebb adatok 2021-ből állnak rendelkezésre, Lengyelország "maxolta ki" legjobban anyagilag uniós tagságát.

"Körülbelül 13 000 millió euró plusz pénzben részesült, de lakosságarányosan legjobban Litvánia járt, egy főre vetítve majdnem 600 euróban részesült."

Egy főre vetítve Magyarország a 4. helyen szerepelt, körülbelül 450 euróban részesült minden magyar állampolgár, mindent egybevetve pedig a 3. helyen vagyunk Lengyelországot és Görögországot követve.

"2021-ben Magyarország körülbelül 4300 millió euróban részesült az EU operatív működési költségvetéséből" - mutatott rá Horváth Sebestyén.

Rámutatott még: Németországban minden egyes lakost 260-270 euró kár ér az uniós tagság miatt, de a tagsággal számos gazdasági előny is éri az országokat például a vámunió révén, amely jelentősen megkönnyíti a kereskedelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×