eur:
389.41
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Csehország és Szlovákia 30 éve: északi szomszédunk mindig "követő" ország lesz

Csehország onnan indult 1993-ban, hogy Csehszlovákiáról leváltak a kevésbé iparosodott tartományok, de Szlovákia profitál abból, amilyen integráltan a két ország munkaerőpiaca működik – mondta Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető kutatója.

Harminc éve szűnt meg Csehszlovákia, 1993. január elsején létrejött Csehország és Szlovákia, és ez a két ország azóta együttműködve, ugyanakkor jelentősen eltérő ütemben fejlődik – olvasható az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány évfordulós elemzésében.

"Annak idején, amikor Csehszlovákia két részre oszlott, már nagyban konzerválódott az a struktúra, ami a monarchia idején, évtizedekkel, évszázadokkal korábban kialakult. Csehország mindig iparosodottabb volt, beszállítója volt az örökös tartományoknak, Németországnak, magasabb hozzáadott értékű bázisa volt Csehszlovákiának. A mai Szlovákiában is voltak ennek jegyei, elemei, de összességében nem volt túlzó az a '90-es évek közepén sokszor emlegetett megállapítás, hogy a két ország létrejöttével a cseheknél maradt az ipar, Szlovákiában pedig a kiegészítő ágazatok. Voltaképpen Csehszlovákiáról a kevésbé iparosodott szlovák tartományok váltak le" – vont mérleget az InfoRádióban Pásztor Szabolcs, az elemzés szerzője

A vezető kutató szerint ez a mintázat magyarázza a mai fejlettségben látható különbségeket is; a maga útján Csehország még tovább is tudott lépni, Szlovákiában pedig az ipar továbbra is kevésbé mozgatja a mutatókat.

Az egy főre eső GDP-ben Csehország úgyszintén mindig előrébb járt Szlovákiánál, a 2021-es adat szerint

  • Csehországban 26 800 dollár
  • Szlovákiában 21 000 dollár

"Nagyon érdekes adat az a várakozásokban, hogy többé már nem feltétlenül fog együtt mozogni a két ország GDP-je, ugyanis folytatódik az eddigi tendencia: a cseh GDP-növekedés gyorsabb lesz, mint a szlovák" – mondta Pásztor Szabolcs.

Divergencia következik szerinte be,

Csehország ütemesebben fog fejlődni,

mint Szlovákia, és ennek fundamentális okai vannak:

  • cseh ipari centrumokban jelentős számban szlovák vendégmunkások dolgoznak
  • Csehországnak centrális szerepe van
  • Szlovákiának a kiáramlás miatt nincs akkora munkaerő-tartaléka
  • Szlovákia jobban idősödik
  • a szlovákiai munkaerő kevésbé szakképzett

A két ország szerinte kimondottan jó példa arra, hogyan működhet együtt két szomszédos ország munkaerőpiaca.

"Ez az együttműködés elvezethet arra, hogy Szlovákia is tud fejlődni Csehország fejlődésével, ha nem is olyan mértékben, és Szlovákia is fel fog tudni zárkózni az EU-s életszínvonalhoz, de Szlovákia mindig követő ország lesz" – vélekedett Pásztor Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×