eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Takács Péter: év végére hatvanmilliárd forint is lehet a kórházak adóssága

Az októberi adatok szerint a kórházi adósságok 46,7 milliárd forintra rúgtak, így 8,3 milliárd forinttal nőttek szeptember óta.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2022. október 31-én 120,5 milliárd forint. Ebből 46,7 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket – írja az mfor.hu.

Ebből az állammal szemben fennálló tartozás 0,6 milliárd, a szállítókkal, a szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás pedig 46,1 milliárd, amiből 1,2 milliárd forint államháztartáson belülre irányul. A portál szerint a korábbi évekkel szemben

a kórházaknak nem a teljes adósságállományt fogják kifizetni év végén, hanem csak a háromnegyedét.

Takács Péter egészségügyi államtitkár bejelentette: idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években, mert 2020-ban az adósságok nyolcvan, míg 2021-ben az adósságok kilencven százalékát rendezték konszolidációval. Az államtitkár szerint a becsléseik alapján 2022 végére hatvanmilliárd forintot is elérheti a kórházak adóssága.

A konferencián azt is elmondták, hogy az adósságrendezésről már egyeztetnek a Pénzügyminisztériummal. A központi költségvetési forrásból körülbelül harmincmilliárdot tudnak biztosítani a tartozásokra, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap kasszájában is van némi maradvány, valamint az Országos Kórházi Főigazgató saját hatáskörben is át tud csoportosítani némi pénzt a célra.

„Nagyjából az adósságok háromnegyedét, azaz 42-45 milliárdot tud majd az állam a kórházi tartozásokból törleszteni” – tette hozzá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×