eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
An old fashioned Bank sign on a building exterior.
Nyitókép: georgeclerk/Getty Images

Hosszabb távon még nyerhet is a bankszektor az extraprofitadóval

A banki jövedelmezőség szempontjából ugyan fájdalmas, de a szektor érdeke is, hogy jó kondícióba kerüljön a magyar gazdaság – így reagált a különadókról szóló bejelentésére Martzy Antal, a Magyar Bankholding és az MKB-csoport pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A bankszektort is sújtó, frissen bejelentett ágazati különadók pénzügyi szempontból nem túl jók, hiszen csökkentik az eredménytermelő képességünket, de ezt egy kicsit más szemszögből is meg kell vizsgálni Martzy Antal szerint.

A Magyar Bankholding és az MKB csoport pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelte, a bankszektor már évek óta jelentős terhet vállal a gazdaságpolitikai támogatásokban, és jelentős mértékű hozzájárulást hajtott már végre azért, hogy jó kondícióban kerüljön a magyar gazdaság és a bank ügyfelei is.

"Ez nekünk is az érdekünk, hiszen a fizetőképes ügyfél hosszú távú kapcsolatot jelent. Itt azt kell mérlegelni, hogy milyen állapotban van a magyar gazdaság, illetve akár az európai gazdaság. Természetesen fáj a bank jövedelmezősége szempontjából, de megértjük azt, hogy egészében fenn kell tartani azt a fizetőképes keresletet, amely későbbiekben a gazdasági növekedés motorja tud lenni. Ezért ebben a tekintetben számíthat ránk a kormányzat, mint ahogy az összes versenytársunkra is" – jelentette ki a banki vezető.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy számos olyan program is indul, amely segít majd mind a lakossági szektornak, mind pedig a kis- és középvállalati szektornak, ez pedig pozitív fordulatot is hozhat, mert az elvonásokból megtámogatott ügyfelek stabilak ás fizetőképesek lesznek, és ezzel hosszú távú kapcsolatot tudnak velük kialakítani, a bankok. Ez pedig később megalapozza a bankszektor profitabilitását is.

A különadó az extraprofitot terheli majd, Martzy Antal szerint ez az extraprofit pedig egyfajta többleteredmény. "Ez a többleteredmény nem másból adódik, mint abból a likviditástöbbletből, ami most a bankszektornál van. Ez a likviditástöbblet az emelkedő kamatkörnyezet következtében gyakorlatilag többleteredményt termel a bankszektor számára" – mondta a Magyar Bankholding és az MKB-csoport pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×