eur:
368.88
usd:
344.69
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Sok esetben az adózók nem tudják érvényesíteni az őket megillető jogokat

Az észrevételezési szakaszt követően már nem lehet további bizonyítékokat benyújtani az ellenőrzés során - mondta az RSM adóüzletágának menedzsere.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása bevezette az úgynevezett novációs tilalmat, ami azt jelenti, hogy a cégeknek és a magánszemélyeknek is 30 napjuk van arra, hogy észrevételt tegyenek akkor, ha adóellenőrzést kapnak – mondta az RSM adóüzletágának menedzsere.

Bulátkó Ottó kifejtette: az ellenőrzést lezáró jegyzőkönyv észrevételezési szakaszát követően zárul a bizonyíték-előterjesztési időkapu. Ez azt jelenti, hogy egy adózónak nem lehet olyan új tényt állítani, olyan új bizonyítékra hivatkozni, amelyről az elsőfokú döntés meghozatala vagy az észrevétel benyújtására nyitva álló határidő letelte előtt tudomása volt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adózó nem nyújthat be az észrevételezési szakaszt követően további bizonyítékokat az ellenőrzés során, illetve azt el fogja utasítani az adóhatóság. Az RSM adóüzletágának menedzsere szerint ez óriási probléma, hiszen sok esetben az adózók nem rendelkeznek megfelelő szakmai ismeretekkel arról, hogy mi lehet perdöntő bizonyíték, mit lehet a bizonyíték-előterjesztés során figyelembe venni. Ezáltal elvesztik a jogukat arról, hogy a tényállást tisztázzák.

Az adóhatóság általában csak a megállapítás szempontjából releváns tényeket, körülményeket szokta rögzíteni, az adózó javára mutatkozó tények, körülmények bizonyítása az adózókra hárul - tette hozzá a szakértő.

Bulátkó Ottó szerint annyiban az adóhatóságnak is igaza van, hogy 2018 előtt sok esetben az volt jellemző, hogy az adózók passzív közreműködést mutattak az adóellenőrzések során, vagyis nem működtek együtt az adóhatósággal, nem adtak át bizonyítékokat vagy csak csöpögtették azokat, félszavas válaszokat adtak az adóellenőrzés során feltett kérdésekre. Ezáltal az ellenőrzések elhúzódtak, a bizonyítások nehézzé váltak. Az adóhatóság ezért jogszabály-módosítással időkorlátot vezetett be. Viszont az időkorlátot nem a fellebbezési joghoz kapcsoltak, hanem az észrevételezési joghoz - emelte ki a szakértő, aki szerint ez elég komoly hiba, ugyanis sok esetben az adózók nem tudják érvényesíteni az őket megillető jogokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×