eur:
388.98
usd:
361.9
bux:
68559.7
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay

400 millió ember számára elegendő élelmiszert vesztünk az ukrán háborúval

Odessza, a világ élelmiszerkereskedelmének legnagyobb részét bonyolító kikötő a háború miatt nem képes tovább működni: a szakemberek új perspektívába helyezik az élelmiszerválságot.

Ukrajna a világ legnagyobb exportőre napraforgó-étolaj terén, búza és kukorica kivitelében pedig a negyedik legnagyobb szereplő a világpiacon. David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának igazgatója szerint a búzamennyiségnek, melyre nekik szükségük van, a fele származik Ukrajnából békeidőben.

"Ukrajna a világ kenyérkosara. Elég élelmiszert termesztenek ahhoz, hogy 400 millió embert etessenek. Nos, ennek vége. Látjuk, hogy az üzemanyagárak, az élelmiszerárak és a szállítási költségek megugrottak. Ez máris pusztítást okoz a legszegényebbek legszegényebbjei számára a világon. De ez nem csak a legszegényebbeket fogja érinteni, hanem mindenkit" - fogalmazott a CBS News cikke szerint

Évelen át nyögjük majd ezt a válságot

Arif Husein, a program közgazdásza szerint a háború hatásait éveken át érezhetjük majd világszerte.

"A mostani az az időszak, amikor a gazdáknak kukoricát kellene vetniük, de nem teszik. Miért nem teszik? Mert a gazdák is katonák. Miért? Mert nincs elég gázolaj. Vagy nézzük a búzát. Rovarirtó szerekre van szükség, műtrágya kellene, de ugyanazok a problémák.

Nincs munkaerő, nincs üzemanyag, nincs gép.

Becsléseink szerint a búzamennyiség 30-50 százaléka lesz betakarítva. Ez hatással lenne a világra? A pokolba is, igen, ez hatással lesz a világra" - mondta.

Újra kellene nyinti a kikötőket

David Beasley szerint el kellene érni, hogy a kikötőket megnyissák és meg is védjék, hogy az élelmiszer ki tudjon jutni az országból, illetve be is lehessen vinni oda.

"Ez humanitárius szükséglet, a világ azt követeli, hogy nyissák meg ezeket a kikötőket" - mondta.

Az ukrán éhezőkhöz is el kellene jutniuk

Beasley azt is elmondta, hogy a költségvetéséből 10 milliárd dollár hiányzik világszerte az üzemanyag, az élelmiszer és a szállítás növekvő költségei miatt. Ma az Élelmezési Világprogram 81 országban több mint 145 millió ember élelmezését tervezi idén.

"Már több mint 8 millió ember adagját csökkentettük 50 százalékra. Képzelje el, hogy azt kell mondania a gyermekének: csak a felét tudom adni annak, amire az egészséges táplálkozáshoz szükséged van!" - fogalmazott Beasley. Az Élelmezési Világprogram igazgatója saját elmondása szerint mindent megtesz, hogy az orosz felet rábírja arra: engedje be őket a háborús területekre, hogy segélyt juttathassanak, de nem sikerült előrelépést elérni az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal

Nincsenek képben a vállalatok az új webdizájn elvárásokkal

Jövő év júniusától új szabályozás lép életbe, amely a honlapok, digitális szolgáltatások akadálymentesítésének új kereteit tartalmazza, amely szükségessé teszi, hogy a vállalkozások felülvizsgálják az oldalaikat, tartalmaikat, de a Digital Compliance by Design&Legaltech Konferencia hallgatóságából is csak néhányan emelték fel a kezüket arra kérdésre, hogy hányan gondoltak már rá, hogy ennek ügyében lépniük kell a közeljövőben. A digitalizáció egyik legfontosabb pontja, hogy az új és korábban keletkezett dokumentációt milyen módon érdemes kezelniük a cégeknek, hogy azok képesek legyenek joghatást kiváltani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×