eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Íme az elektromos autók piacának egyik legfogósabb kérdése

Az elektromos autók globális elterjedésével egyre fontosabb lett az akkumulátor-gyártás költségeinek alakulása is. Bár ez tíz év alatt sokat csökkent, most is egyetlen tétel adja a teljes költség több mint felét.

Az elektromos autókhoz használt akkumulátorok árai lendületesen csökkentek az elmúlt években, ahogy az élénkülő kereslet mellett a járművek kínálata is erősen bővült. 2010 óta a lítiumion-akkumulátorok átlagára kilowattóránként 1200 dollárról mindössze 132 dollárra zsugorodott 2021-re, ami 89 százalékos csökkenést jelentett.

A Visual Capitalist megvizsgálta, pontosan miből is áll össze egy akkumulátor költségszerkezete. Egy ilyen eszközben számos, egymással összekapcsolódó modul található, melyek több tízezer akkumulátorcellát alkotnak. Ezek a cellák együtt teszik ki egy akkumulátor költségének durván 77 százalékát, vagyis kilowattóránként nagyjából 101 dollárt – idézi az Origo a gazdasági lapot.

A cellákon belül pedig a teljes költség több mint felét (51 százalékát) a katódok adják. A katódok anyaga itt alapvető fontosságú, mivel ezen múlik az akkumulátor kapacitása. Ezek a katódok tipikusan lítiumot tartalmaznak, illetve olyan más fémeket, mint a nikkel, a kobalt vagy a mangán.

A második legnagyobb költségtételt a gyártás és az amortizáció adja, 24 százalékos aránnyal. A gyártás jelentős része Ázsiában történik, a kontinensen találhatók ugyanis a legnagyobb akkumulátorgyártók székhelyei. A cellák 80 százalékát pedig Kínában állítják elő.

Emellett

  • 12 százalékot tesznek ki az összköltségből az anódok (negatív töltésű elektródák), amelyek általában grafitból készülnek.
  • 7 százalékot adnak az úgynevezett szeparátorok, melyek feladata, hogy megelőzzék az elektromos kapcsolatot a katódok és az anódok között.
  • 4 százalékkal szerepelnek az elektrolitok, amelyek a lítiumionokat szállítják a katódoktól az anódokig.
  • 3 százalékot tesznek ki az akkumulátorházak, melyek tipikusan acélból vagy alumíniumból készülnek.

A fenti összesítés egyik legfontosabb következtetése, hogy az akkumulátorcellákban található nyersanyagok adják az összköltség mintegy 40 százalékát. Vagyis bár az előállítási költségek az elmúlt években lendületesen csökkentek, az elektromos autók piacának egyik legfontosabb kérdése az lesz, miként alakulnak a jövőben a nyersanyagárak.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×