eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

A vészhelyzet miatt ismét elhalasztották az e-áfa bevezetését

November 12-től lettek volna elérhetők az adóhatóság által készített áfabevallás-tervezetek, de hétfőn megjelent egy kormányrendelet, amely újfent eltolta a határidőt.

A tervezett bevezetés előtt néhány nappal a kormány egy hétfőn megjelent rendeletével a veszélyhelyzetre tekintettel az e-áfa bevezetését gyakorlatilag határozatlan időre eltolta. Ugyanez a kormányrendelet hatályon kívül helyezte azt a szabályt, amely szerint a termékimporthoz kapcsolódó áfa 2022. februári időszaktól lett volna elérhető az áfabevallás-tervezetekben – áll a Niveus Consulting Group közleményében.

Az e-áfa bevezetése az adóhatóság legutóbbi tervei szerint nem érintett volna mindenkit, első körben csak a havi bevallókat, mert az adóhatóság érdemesnek tartotta a rendszert finomhangolni, mielőtt az adózók teljes körének elérhetővé teszik a bevallás tervezeteket.

A későbbiekben az érintettek az első tervezeteket az Online Számla felület Alkalmazások menüpontja alatt fogják megtalálni, hasonlóan az Online Számlázó programhoz. A tervezeteket ténylegesen jóvá kell majd hagyni, azok nem válnak automatikusan elfogadottá. A tervezet elfogadásával az adóalany a befogadott számlákra vonatkozó összesítőjelentés-tételi kötelezettségét is teljesíti majd, egyúttal az adólevonási jog érvényesítéséről is nyilatkozik, vagyis a nem megfelelő tervezet elfogadása jogosulatlan áfa visszaigényléshez is vezethet.

Az áttérés az e-áfára nem lesz kötelező.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×