eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó koronavírusfertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statisztától mintát vesz koronavírusteszthez a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Egyszeri hatások növelték látványosan az átlagkereseteket júniusban

A járvány miatti járulékelengedés és egyéb kedvezmények, valamint az egészségügyi dolgozók egyszeri bruttó 500 ezres juttatása húzta fel az átlagkeresetet 15,6 százalékkal 421 ezer forintra 2020. júniusában a KSH legfrissebb adatai szerint. Mindehhez 6 százalékkal kevesebb alkalmazott volt, mint egy éve, és 12,2 százalékkal esett a közfoglalkoztatottak száma is.

Júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 421 700, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 434 000 forint volt, 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Hozzátéve, hogy a kiugró növekedés jelentős részben az egészségügyi dolgozóknak kiosztott 500 000 forintos egyszeri rendkívüli juttatás hatása.

Az egyszeri kifizetéssel a humán egészségügyben alkalmazottak keresete 142,6 százalékkal lett magasabb a tavaly júniusinál, míg a szociális ellátás területén foglalkoztatottaké 14,6 százalékkal nőtt. A feldolgozóiparban 8,9 százalékkal, az építőiparban 12,3 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset tavaly júniushoz mérve. A legalább 5 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknál 10,8 százalékkal nőttek a keresetek, a költségvetési szektorban tavaly júniushoz képest 30,3 százalékos, a közfoglalkoztatottak nélkül 29,8 százalékkal nőttek a keresetek az egészségügyi dolgozóknak kifizetett jutalmak miatt.

A júniusi növekmény annak tükrében kifejezetten jelentős, hogy a hivatalos adatok szerint 2020. júniusában az alkalmazásban állók száma 6 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál,

míg a kereseti adatokat alacsony bérezésesükkel jellemzően lefelé húzó közfoglalkoztatottaké 12,2 százalékkal maradt el a bázisidőszakitól. A nemzetgazdaságban alkalmazásban állók száma júniusban 39 ezerrel nőtt az előző hónaphoz képest - 3,3 ezerrel a közfoglalkoztatottaké -, de 192 ezerrel volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A feldolgozóiparban 46 ezerrel, a szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás területén 38 ezerrel, a kereskedelemben és gépjármű javításban 29 ezerrel kevesebben álltak alkalmazásban, mint tavaly júniusban.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 280 500, a kedvezményeket is figyelembe véve 290 200 forintot ért el a friss adatok szerint.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 15,6 százalékkal nőtt júniusban.

A kedvezmények figyelembevételével - beleértve a járvány gazdasági hatásaira tekintettel a meghatározott ágazatokban dolgozók bruttó béréből fizetendő járulékok átmeneti mérséklését, illetve mentesítését is - számított nettó kereset ennél nagyobb mértékben, 16,0 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Azt azonban nem részletezte a jelentés, hogy a növekmény mekkora részét adja az egészségügy és mekkorát az egyéb ágazatokban mért átmeneti bővülés. És ugyan most látványos a növekedés, a kedvezmények kifutásával kérdéses, hogy mekkora szintre áll vissza az átlagkereset bruttó illetve nettó értéke.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 375 900 forintra becsülhető, amely 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Január-június

Az első féléves adatok szerint egyébként 9,9 százalékkal nőtt mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset 2019 első hat hónapjához képest. Előbbi havi 395 ezer forint volt a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél alkalmazásban állók esetében, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 405 400 forint volt.

A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 600 forint volt a KSH számításai szerint, a kedvezményeket is figyelembe véve pedig 271 600 forintot ért el.

A reálkereset 6,3 százalékkal emelkedett az első fél évben, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,4 százalékos növekedése mellett.

A júniusi reálkereset 12,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb, 723 500 forint, és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb 249 900 forint.

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 429 000, a nők esetében 362 100 forintot ért el, ez a férfiaknál 9,0, a nőknél 11,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt - nyilván nem függetlenül a járvány miatti járulékkedvezmények átmeneti hatásától.

A bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 287 700, a 25–54 évesek esetében 411 300, az 54 év felettieknél 381 400 forint volt. Az átlagkereset növekedése az egyes korcsoportokban 4,6, 9,8, illetve 8,6 százalékos volt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 364 500 forintra becsülhető, amely 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×