eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy diákmunkás régi iratokat rendez a nyíregyházi önkormányzat irattárában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában.
Nyitókép: Balázs Attila

Indul a diákmunkaszezon - ezekek a lehetőségek

Barkácsáruházban hétvégézni igazán kifizetődő lehet, Szegeden raktároskodni vagy recepciózni egy kempingben kevésbé.

A tanév végével és a koronavírus-járvány csendesedésével egyre több diák gondolhatja úgy, hogy pénzkeresésbe kezd. Van is most erre lehetőség, egyre több, és bár az idén elmaradó fesztiválok is sok diáknak adtak munkát, a minimálbér emelkedésével a turizmusban, vendéglátásban lehet fantázia.

Az Azénpénzem.hu összeállítása szerint aki sikeresen munkába áll diákként, bruttó 926 forintot kaphat a tavalyi 857 helyett óránként, ez bruttó 7410 forintos napi kereset lehet legalább.

A Balatonnál kempingben bruttó 1000 forintot kínálnak recepciózásra, büfében pultosként, fagyiárusként 1200 forint járhat, közértben még ennél is pár forinttal több.

A gyorséttermekben akár 1300 forintot is összeszedhet egy diák óránként, pótlékok nélkül.

Vannak viszont területi egyenlőtlenségek: egy raktáros Szegeden sokkal kevesebbet kereshet, mint Fóton, míg Budapesten a legtöbbet.

Az összeállításban vannak többet ígérő munkák is: egy barkácsáruházban 1458 forint a kezdő órabér, de aki estézik, 1895, aki hétvégézik, akár 3353 forintot is zsákmányolhat.

Telefonos ügyfélszolgákat is keresnek bruttó 1140 és 1400 forint közti órabérért, a futármunka 1500-2000 forintot érhet.

Figyelniük kell azonban a diákoknak, hogy az összegek jellemzően bruttó bérek, ebből lejön az adó és a járulékok is.

A diákszövetkezeteken keresztüli munkára speciális szabályok vonatkoznak, ahogy a háztartási munkára és a mezőgazdasági-turisztikai idénymunkára is, ezek a kategóriák igen kedvező adóbesorolásúak.

Az iskolaszövetkezeteknél csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó csökkenti a bruttó bért.

A munkaszerződést feltétlenül el kell olvasni aláírás előtt, és például adóazonosító jel szükséges lesz - a NAV-nál kell igényelni ilyet.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×