eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mivel gyűlik meg leginkább a vállalatok baja

Az előző felmérés óta eltelt két évben a cégek 47 százaléka tapasztalt csalást, ami 20 éve a második legrosszabb eredmény.

Az elmúlt két évben minden kontinensen nőtt a vállalatok által tapasztalt bűncselekmények száma, de ezen belül is elsősorban az ügyfeleik által elkövetett csalásoké emelkedett jelentősen: amíg 2018-ban ez 29 százalék volt, addig mostanra 35 százalékra nőtt - derült ki a PwC tanácsadócég globális gazdasági bűnözésről készített kétévenkénti felmérésének aktuális kiadásából. A felmérésnél az ügyfél által elkövetett csalást egy vállalat ellen annak termékeinek, szolgáltatásainak ügyfelek vagy mások által történő jogtalan felhasználása, vagy a velük kapcsolatos megtévesztő gyakorlat (például jelzálogcsalás, hitelkártya-csalás) révén elkövetett csalásként határozták meg.

Az ügyfelek által elkövetett csalások aránya leginkább a Közel-Keleten (36 százalékról 47-re) és Észak-Amerikában (32 százalékról 41-re) emelkedett, de Afrikából is 42 százalékos, Ázsia csendes-óceáni térségéből 31 százalékos, Európából 33 százalékos, Latin-Amerikából pedig szintén 33 százalékos arányt jelentettek.

A felmérés további lesújtó eredménye, hogy a vállalatok 47 százaléka tapasztalt csalást az elmúlt két évben. Ez pedig 20 éve a második legrosszabb eredmény a PwC szerint. A válaszadók szerint

az ügyfelek, a hackerek és a vállalkozók/beszállítók voltak felelősek az összes incidens 39 százalékáért.

Minden ötödik válaszadó a vállalkozókat/beszállítókat jelölte meg a legnagyobb fennakadást okozó külső csalás forrásaként. Az elmúlt két évben csalást tapasztaló válaszadók 13 százaléka számolt be arról, hogy több mint 50 millió dollár veszteséget szenvedtek el emiatt. Egyébként a trösztellenes szabályok megsértése, a bennfentes kereskedelem, az adócsalás, a pénzmosás, valamint a vesztegetés és a korrupció a közvetlen veszteségek tekintetében az öt legköltségesebb csalásfajta közé tartozik, amelyeket esetenként súlyosbít a helyreállítás jelentős költsége is.

Mindez már csak azért is kiábrándító, mert a kutatáshoz 99 országból több mint 5 000 választ elemeztek, és a felmérés azokról a vállalatokról számol be, amelyeknél az elmúlt két évben átlagosan hat incidens fordult elő. A kiberbűnözés a három „legkellemetlenebb” bűncselekménytípus egyike, amely a felmérésben szereplő szinte összes iparágat érinti: a pénzügyi szolgáltatások ágazatból a cégek 15, a gyártó- és autóiparból is 15, a technológia, média és távközlés szektorból 20, a fogyasztói piacok területén tevékenykedők 16 százaléka számolt be incidensről, míg a kormányzati és közszféra 17, az egészségügy pedig 16 százalékos arányt jelentett.

A jelentés amellett, hogy áttekinti a fenyegetéseket, a csalások költségeit, kitér arra is, hogy a vállalatoknak mit kell tenniük a hatékonyabb megelőzés érdekében. Azt találták, hogy

a csalásokat leghatékonyabban a célzott erőforrások, a megbízható folyamatok kialakításával, a dolgozók készségfejlesztésével és a technológia együttes alkalmazásával lehet kivédeni.

„A probléma gyökerének megtalálása kulcsfontosságú, függetlenül attól, hogy ezt a technológián keresztül, új folyamatok, készségek és képzések bevezetésével vagy ezek kombinációjával érjük el. Ahogy a csalások is új területeken és eszközökkel valósulnak meg, ehhez kell igazítanunk a felderítési és megelőzési erőfeszítéseinket is, nem hagyatkozhatunk csupán a korábban hatékonyan működő módszerekre” – hangsúlyozta Peter Durojaiye, a PwC CEE régiójának Cybersecurity & Privacy igazgatója, és az EMEA térség Cyber Impact Center vezetője a cég közleménye szerint.

A szervezetek közel fele ellenőrzések bevezetésével és fokozásával reagált a bűnözésre, aminek 60 százalékuk szerint meg is lett a haszna.

A válaszadók közel fele azonban egyáltalán nem folytatott vizsgálatot.

Alig egyharmaduk jelentette vezető testületének a bűncselekményt, de azok közül, akik ezt megtették, 53 százalék javított a helyzetén.

A vállalatok egyre jelentősebb része, csaknem kétharmada kezd technológiai megoldásokat - mint a mesterséges intelligencia, vagy a gépi tanulás - bevezetni a csalás, a korrupció és más gazdasági bűncselekmények kivédésére. Ugyanakkor ez csak akkor lehet hatékony, ha amellett, hogy körültekintően és a probléma, illetve a vállalat sajátosságaihoz igazítva választják ki az alkalmazandó technológiát, gondoskodnak megfelelő képességű adatelemzőkről, és az elemzés folyamata is jól szabályozott. Ez utóbbi hiánya az, amiért a vállalatok gyakran nem látják a technológia értékét, hiszen nem a megfelelő eredményt kapják - mondta Gyimesi Csaba, a PwC Magyarország Cybersecurity & Privacy igazgatója. Szerinte a hatékonysághoz éppolyan fontos a kiberbiztonsági szempontok mellett a hatékony adatvédelem kialakítása is, mivel jellemzően szenzitív adatokról van szó, aminek nemcsak sértetlenségét és megfelelő rendelkezésre állását, hanem bizalmasságát is biztosítani kell. Utóbbi szempontok szempontok figyelmen kívül hagyása rendkívül megnehezíti a csalások megelőzősét segítő technológiai megoldások bevezetését és használatát.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×