INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

elhízás

gén

kutatás

Új irányt vehet az elhízáskezelés egy génkutatás nyomán

Új irányt vehet az elhízáskezelés egy génkutatás nyomán

Infostart

Sajátos génvariáns okozhatja, hogy egyesek bármennyit esznek is, mégsem híznak.

Populációszinten meglehetősen ritka, de azért jellemző, hogy vannak egészséges emberek, akik bármennyit is esznek, mégsem híznak el. Feltehetően egy sajátos génvariánsnak köszönhetően - derült ki a Cell szaklapban közölt friss kutatásból. Egy nemzetközi kutatócsoport kiderítette - a mintaadók és egy észt biobank 47 ezer génmintájának összevetése után -, hogy előbbi csoportba tartozóknál az ALK rövidítésű gén egy bizonyos, csak rájuk jellemző variánsban van jelen, míg a szintén egészséges, ám hízásra hajlamos többi embernél ez hiányzik. Az egérkísérletek az is igazolták, hogy ALK nélkül a kísérleti állatok elvesztették a hízásra való hajlamukat.

Az ALK egy enzim, azaz fehérje, a rövidítés az anaplasztikus limfóma kinázt takarja, a szóban forgó genomszakasz pedig ezt kódolja (azaz termelődésekor az információt ez a gén tartalmazza) - írta G7.hu. A lap szerint ezt a fehérjét egyébként már 26 éve ismerik a tudomány, de eddig főként amiatt a tulajdonsága miatt, hogy különböző rákos megbetegedések során gyakran mutálódik, és ezért a betegség előrehaladását előidéző vagy kísérő gének között tartják számon. A mostani eredmények rávilágítanak, hogy a testsúlynövelés korlátozásában is szerepe lehet.

Már több olyan gyógyszer is létezik, amely gátolja az ALK keletkezését. A kutatócsoport egyelőre nem tudja, hogy az ALK gátlása segíthet-e az elhízás elleni küzdelemben, de a vizsgálatokat ebbe az irányba folytatják, mert a meglévő gyógyszerek is mutatják, hogy az ALK egy eredményesen célozható, azaz befolyásolható molekula.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018