eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Több százezren kapnak képet a pénzügyekről

A pénzügyi biztonságra fókuszál az idén március 2-án kezdődő, az általános és középiskolás gyermekek pénzügyi tudatosságának, valamint vállalkozói kompetenciájának fejlesztését célul kitűző tematikus hét, a Pénz7 programsorozat.

Az idén a pénzügyi biztonságra fókuszál a Pénz7, ezen belül pedig választhatnak a résztvevő intézmények: a biztosítások, illetve a korszerű pénzkezeléshez kapcsolódó digitális biztonság témakörét járják körül alaposabban a diákokkal - mondta az InfoRádiónak Lendvai Györgyi, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgató-helyettese. A vállalkozási témán belül pedig az ötlettől a vállalkozásig témát ajánlja feldolgozásra az alapítvány.

Az idén március 2-án elstartoló Pénz7 rendezvénysorozat egyébként az általános és középiskolás gyermekek pénzügyi tudatosságának, valamint vállalkozói kompetenciájának fejlesztését célozza a hazai általános és középiskolákban. Az osztályfőnöki és egyéb (pl. életvitel, matematika) órák keretében megvalósuló élményalapú tanórai anyagok segítségével a pedagógusok – akár a pénzügyi vagy vállalkozó önkéntes szakértő bevonásával – interaktív módszerekkel ismertethetik meg a diákokat a pénzügyi és gazdálkodási alapfogalmakkal.

"Kétszázezer diák részvételére számítunk a regisztráció alapján, de még a jövő héten is regisztrálhatnak az intézmények"

- mondta Lendvai Györgyi. Ez az előző években tapasztalthoz hasonló nagyságrendet jelent, de további növekedést vár az alapítvány. A regisztráció az oktatási segédanyagok elérése miatt fontos az igazgató-helyettes szerint.

Az iskolák a különböző témakörökhöz tartozó tananyagokat digitálisan kapják meg. A programban részt vevő pedagógusok rendelkezésére a 3-4., 5-6., 7-8. osztályosok és a középiskolások sajátosságaihoz kidolgozott tananyagokat, óraterveket, mintaórákat bocsátanak, emellett felkészítő webináriumokat szerveznek a tanárok felkészítésére.

Emellett a tanórák megtartását szakmai oldalról segítő önkéntesek is részt vesznek programban. A regisztrációt az utolsó pillanatokra hagyó intézmények nagy valószínűséggel ezt a lehetőséget már nem tudják igénybe venni, hiszen a támogató önkéntesek és a tanárok találkozóit már leegyeztették a szervezők - mondta Lendvai Györgyi.

Tapasztalataink szerint az elmúlt hat évben dinamikusan nőtt a résztvevő iskolák és diákok száma, szép eredményeket értünk el ebben, olyannyira, hogy többször is díjazták a programot - tette hozzá Lendvai Györgyi.

A Pénz7-hez számos kísérőprogram is társul.

  • Az Nagy Diák Pénzügyes Teszt országos versenyén csaknem 13 ezer diák indult, a legügyesebbek március 6-án mérkőzhetnek meg a Pénzügymininisztériumban rendezendő középdöntőn és döntőn.
  • A BankVelem PénzOkos Kupán a felső tagozatos diákcsapatok versenyeznek, a középiskolások pénzügyi ismereteit pedig a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma és a Pénziránytű Alapítvány által szervezett BankCode országos pénzügyi csapatverseny teszi próbára.
  • A Digitális Szimat Kvíz a Magyar Bankszövetség online kvízjátéka felső tagozatosok és főként a középiskolások számára.
  • A JAM Videóinterjú pályázat pedig az általános iskola 7-8. osztályos, valamint középiskolás korcsoport vállalkozói létről kialakult elképzeléseibe enged betekintést.

Az egyik legizgalmasabb versenynek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös online tőzsdejátéka ígérkezik. A negyedik Részvényfutamon március 2-27. között tehetik próbára befektetési érzéküket a középiskolás diákok, tanáraik és szüleik. A 2 millió forintos virtuális kezdőtőke segítségével a 20 kereskedési napig tartó játék során a versenyzők valós időben, valós árfolyamok mellett kereskedhetnek a Budapesti Értéktőzsdén elérhető termékekkel. A résztvevők emellett a naponta kitölthető kvíz kérdések segítségével növelhetik a befektetésre szánt tőkéjüket. A kérdések megválaszolását segítik a játékban is letölthető Tőzsde ABC, a Pénziránytű Alapítvány befektetői tudatossághoz kapcsolódó diasorai, valamint az Iránytű a pénzügyekhez című tankönyve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×