eur:
394.92
usd:
363.22
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels

A klímaváltozás nem szerepel a cégvezérek rémálmai között

Növekszik a pesszimizmus a vezérigazgatók körében a globális gazdaság idei teljesítményét illetően, a cégvezetők 53 százaléka lassulásra számít, szemben a 2019-es 29, illetve a 2018-as 5 százalékkal – derül ki a PwC közel 1600 vezérigazgató bevonásával készített 23. globális felmérésből. Az eredményeket a davosi Világgazdasági Fórumon is bemutatták.

A PwC által megkérdezett felsővezetők több mint fele a gazdasági növekedés lassulását prognosztizálja, ami a két évvel ezelőtti számok (5 százalék) tükrében nagyon nagy növekedést mutat – fogalmazott az InfoRádiónak Mekler Anita, a cég adó- és jogi tanácsadási üzletágának cégtársa.

Érdekesség, hogy a felmérés több kérdés esetében is ellentmondásokat mutat, például

a növekedés tekintetében globálisan pesszimista hangulat uralkodik,

ugyanakkor bizonyos országok, illetve régiók már közel sem olyan borúlátók. Utóbbi csoportba tartoznak például az ázsiai országok, így Kína is. Peking a korábbi kereskedelmi konfliktusok ellenére is optimista, és próbál előre menekülni – magyarázta a szakértő. Azzal, hogy átalakították a kereskedelmi útvonalakat és ellátási láncokat, mindenképpen növekedést várnak. Ezzel szemben a pesszimizmus elsősorban Észak-Amerikában, valamint Nyugat-Európában figyelhető meg, így az Egyesült Királyságban, Németországban vagy Franciaországban, de hasonló a helyzet a Közel-Keleten, valamint Japánban is. A vezérigazgatók a legnagyobb kockázatot a kereskedelmi konfliktusokban látják, továbbá a bizonytalan gazdasági növekedésnek a lehetőségét

Talán meglepő, de annak ellenére, hogy a sajtó rengeteget foglalkozik manapság az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel és vitákkal, a megkérdezettek nem sorolták még a 10 legfenyegetőbb tényező közé se a klímaváltozást. Nem tekintenek erre potenciális gazdasági kockázatként, annál inkább az üzleti lehetőséget látják benne egy-egy új zöld termék vagy szolgáltatás bevezetésével, amely révén ugyanakkor segíteni is tudnak a klímaváltozás problémáin.

A fenyegető tényezők között szerepel viszont továbbra is a

túlszabályozottság,

ami évről évre vezető. A vállalatvezetők jelentős szigorításra számítanak a technológiában, új jogszabályok bevezetésével is számolna.

A szakemberhiány nem újdonság, de egyre inkább megfogalmazódik a megoldási kulcs, ami a továbbképzésben valósul meg. Abban teljes az egyetértés, hogy ez egy nagyon fontos momentum lenne, és a vezérigazgatók csaknem 20 százaléka azt is állította a felmérés során, hogy jelentős lépéseket tettek ennek érdekében – ismertette Mekler Anita, hozzátéve: ez a másik oldalról is alátámasztódni látszik, hiszen a PwC egy másik felméréséből kitűnik, hogy a munkavállalók hajlandósága magas az új ismeretek elsajátítására, azonban úgy érzik, hogy erre kevés munkáltató ad lehetőséget. Így ezen a területen mindenképpen van előrelépési lehetőség a vállalatoknak, hogy ezzel próbálják megtartani, illetve bevonzani a szakképzett munkaerőt – mutatott rá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×