INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

2020

változás

adózás

Januártól erre kell számítani az adózásban

Januártól erre kell számítani az adózásban

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
Újabb cikkünk a témában:

2019-ben két adócsomagot is elfogadott a parlament, egyet nyáron, egyet pedig ősszel. Az adóváltoztatások több pontja január elsején lép életbe.

Január elsejétől a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra csökken, a kereskedelmi szálláshelyek áfakulcsa pedig 18-ról 5 százalékra - legalábbis a július 23-án kihirdetett nyári adócsomag szerint.

A szálláshelyeknek érdemes figyelni arra, hogy az új áfakulcsot csak akkor használhatják, ha a teljesítés időpontja január elsejére vagy az azt követő időpontra esik.

A júliusi adócsomagban döntött a kormány arról is, hogy megszünteti az egyszerűsített vállalkozói adót. Az érintettek 2019 végéig dönthetnek arról, milyen adónemet választanak helyette.

Pár tízezer vállalkozást érint a változás, mivel az evások száma mostanra elhanyagolható lett - mondta Héhn Miklós, az RSM TDM vezérigazgató helyettese az InfoRádió Adóinfó című magazinműsorában. Szerinte, amennyiben a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozásról van szó, akkor vagy a kisvállalati adó (kiva), vagy pedig a normál társasági adó lehet alternatíva. Azok, akik nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá - az úgynevezett bevételi evások -, akár a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) is választhatják.

Megszűnik a társasági adófeltöltés rendszere is, igaz, idén december 20-ig önkéntesen ezt még meg lehet tenni a várható eredmény 80 százalékáig.

A társadalombiztosítást érintő módosítások szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7710 forint, napi összege 257 forint lesz 2020-tól.

Az őszi adócsomag egyik eleme az a járulékösszevonás, amelyet követően 2020 július elsejétől egykulcsos, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék lép majd életbe. A még hatályos szabályok szerint jelenleg ugyanis a munkavállalók bruttó béréből a nyugdíjjárulék mellett egészségügyi pénzbeli és egészségügyi természetbeni, valamint munkaerőpiaci járulékot is levon a munkaadó.

Az elvonás mértéke nem változik, ugyanakkor ebből az egységes járulékból teljes mértékben érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény.

Ez elsősorban azokon az alacsonyabb keresetű családokon segít majd, amelyeknél a házastársak nem tudták teljes mértékben érvényesíteni a gyermekek száma után járó kedvezményt az alacsonyabb személyi jövedelemadó-hányad miatt.

Szintén július elsejétől változik az online számlázás szabályozása is. Mivel eltörölték a 100 ezer forintos jelentési értékhatárt, ezért a vállalkozásoknak az összes belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, függetlenül az áfa összegétől. Az intézkedés célja a gazdaság kifehérítése, és az adóadminisztráció egyszerűsítése.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

adóváltozások 2020 SI
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018