eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Januártól erre kell számítani az adózásban

2019-ben két adócsomagot is elfogadott a parlament, egyet nyáron, egyet pedig ősszel. Az adóváltoztatások több pontja január elsején lép életbe.

Január elsejétől a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra csökken, a kereskedelmi szálláshelyek áfakulcsa pedig 18-ról 5 százalékra - legalábbis a július 23-án kihirdetett nyári adócsomag szerint.

A szálláshelyeknek érdemes figyelni arra, hogy az új áfakulcsot csak akkor használhatják, ha a teljesítés időpontja január elsejére vagy az azt követő időpontra esik.

A júliusi adócsomagban döntött a kormány arról is, hogy megszünteti az egyszerűsített vállalkozói adót. Az érintettek 2019 végéig dönthetnek arról, milyen adónemet választanak helyette.

Pár tízezer vállalkozást érint a változás, mivel az evások száma mostanra elhanyagolható lett - mondta Héhn Miklós, az RSM TDM vezérigazgató helyettese az InfoRádió Adóinfó című magazinműsorában. Szerinte, amennyiben a számviteli törvény hatálya alá tartozó vállalkozásról van szó, akkor vagy a kisvállalati adó (kiva), vagy pedig a normál társasági adó lehet alternatíva. Azok, akik nem tartoznak a számviteli törvény hatálya alá - az úgynevezett bevételi evások -, akár a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) is választhatják.

Megszűnik a társasági adófeltöltés rendszere is, igaz, idén december 20-ig önkéntesen ezt még meg lehet tenni a várható eredmény 80 százalékáig.

A társadalombiztosítást érintő módosítások szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7710 forint, napi összege 257 forint lesz 2020-tól.

Az őszi adócsomag egyik eleme az a járulékösszevonás, amelyet követően 2020 július elsejétől egykulcsos, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék lép majd életbe. A még hatályos szabályok szerint jelenleg ugyanis a munkavállalók bruttó béréből a nyugdíjjárulék mellett egészségügyi pénzbeli és egészségügyi természetbeni, valamint munkaerőpiaci járulékot is levon a munkaadó.

Az elvonás mértéke nem változik, ugyanakkor ebből az egységes járulékból teljes mértékben érvényesíthető lesz a családi adókedvezmény.

Ez elsősorban azokon az alacsonyabb keresetű családokon segít majd, amelyeknél a házastársak nem tudták teljes mértékben érvényesíteni a gyermekek száma után járó kedvezményt az alacsonyabb személyi jövedelemadó-hányad miatt.

Szintén július elsejétől változik az online számlázás szabályozása is. Mivel eltörölték a 100 ezer forintos jelentési értékhatárt, ezért a vállalkozásoknak az összes belföldi adóalanyok közötti ügyletről adatot kell szolgáltatni a NAV-nak, függetlenül az áfa összegétől. Az intézkedés célja a gazdaság kifehérítése, és az adóadminisztráció egyszerűsítése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×